REAL TIME |

Weather Icon

Προβληματισμός στις ΗΠΑ για την εκτόξευση βαλιστικού πυράλου από υποβρύχιο στη Β. Κορέα

Προβληματισμός στις ΗΠΑ για την εκτόξευση βαλιστικού πυράλου από υποβρύχιο στη Β. Κορέα

REUTERS, A.P.
Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας. Ο μεγάλου βεληνεκούς πύραυλος εκτοξεύθηκε από το λιμάνι Σίνπο, στην ανατολική ακτή της χώρας, με κατεύθυνση τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της Ουάσιγκτον, αλλά και του Πεκίνου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε χθες σε ακόμη μία δοκιμή πυραύλου, παραβιάζοντας σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ασφαλώς θα περιλαμβάνεται και το κορεατικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας, οι βόρειοι γείτονές της εκτόξευσαν πύραυλο από το λιμάνι του Σίνπο, στην ανατολική ακτή της χώρας, όπου φιλοξενείται βάση υποβρυχίων. Ο πύραυλος εκτιμάται ότι έφτασε σε ύψος 189 χιλιομέτρων και διήνυσε σχετικά μικρή απόσταση, της τάξης των 60 χιλιομέτρων, με κατεύθυνση τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Αρχικά, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, τύπου ΚΝ-15, αλλά εν συνεχεία εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο πύραυλος ήταν Scud, που κατέπεσε πολύ πριν εξαντλήσει την ακτίνα βολής του. «Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι επρόκειτο για Scud με κινητήρα υγρών καυσίμων», είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στη Σεούλ, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας συνεκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να αποφασίσει απαντητικά μέτρα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Aμπε προειδοποιούσε τους ομοεθνείς του ότι μπορεί να υπάρξουν και νέες προκλήσεις του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ τις επόμενες ημέρες. Την ερχόμενη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα θα γιορτάσει την 105η επέτειο από τη γέννηση του κομμουνιστή ηγέτη και ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ συνηθίζει επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος σε ανάλογες επετείους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, κληθείς να σχολιάσει τη νέα πυραυλική δοκιμή, αρκέστηκε να δηλώσει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει πολλά για τη Βόρεια Κορέα. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια». Μια δήλωση που υπονοούσε ότι, για την Ουάσιγκτον, η ώρα της διπλωματίας έχει παρέλθει και πλησιάζει η ώρα των πρακτικών μέτρων.

Ο,τι κι αν αποφασίσει, πάντως, για το θέμα το αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, θα το πράξει χωρίς την παρουσία του πανίσχυρου πολιτικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ, Στίβεν Μπάνον. Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο Μπάνον δεν μετέχει πλέον στη διοικούσα επιτροπή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ στις θέσεις που παραδοσιακά κατείχαν αποκαθίστανται οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και του γενικού επιτελείου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι, αν η Κίνα δεν χρησιμοποιήσει το οικονομικό της βάρος προκειμένου να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα, η Αμερική θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στο μέγαρο του Ντόναλντ Τραμπ, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα φιλοξενήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Από την πλευρά της, η Κίνα πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD από τη Νότια Κορέα, πιστεύοντας ότι θίγει την κινεζική ασφάλεια. Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, κεντρική θέση θα έχουν και τα θέματα του διμερούς εμπορίου, δεδομένων των αιτιάσεων του Ντόναλντ Τραμπ για αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του ασιατικού γίγαντα.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube