Weather Icon

Εκκληση Κίνας προς Β. Κορέα για πυρηνικά

Εκκληση Κίνας προς Β. Κορέα για πυρηνικά

Στα εγκαίνια σύγχρονων κατοικιών παρευρέθη χθες ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν.
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την ένταση στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί να επιλύσει η στρατιωτική βία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, ενώ στο χθεσινό της φύλλο η κυβερνητική αγγλόφωνη εφημερίδα του Πεκίνου Global Times απηύθυνε έκκληση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα κινεζική προστασία.
Από τη μεριά της, η Νότια Κορέα εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα την ενημερώσουν πριν από την πραγματοποίηση ενδεχόμενου προληπτικού πλήγματος, με στόχο τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Αμερικανική μοίρα πολεμικών σκαφών, υπό το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», πλέει προς τον Δυτικό Ειρηνικό.

Πολλοί φοβούνται ότι η Πιονγιάνγκ θα εκμεταλλευθεί την αυριανή επέτειο των 105 ετών από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας Κιμ Ιλ Σουνγκ, για να προχωρήσει στην έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της. Εκκληση για διαπραγμάτευση απηύθυνε χθες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. «Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Κάθε πρόκληση κρύβει μέσα της ευκαιρίες, ενώ η ένταση αποτελεί από μόνη της ευκαιρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Γι.

Την ίδια ώρα, ενώπιον δικαστηρίου στη Μαλαισία οδηγήθηκαν χθες δύο γυναίκες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, αδελφού του Βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Ινδονήσια Σίτι Ασιά και η Βιετναμέζα Ντοάν Τι Χονγκ κατηγορούνται για τη δολοφονία του Κιμ με τη χρήση δηλητηρίου στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου.

Οι συνήγοροι των δύο κατηγορουμένων προειδοποιούν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το περιεχόμενο της δικογραφίας, κατηγορώντας την εισαγγελία της Κουάλα Λουμπούρ για διεξαγωγή δίκης-έκπληξης, με στόχο τη βέβαιη καταδίκη των πελατών τους.
A.P., Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube