REAL TIME |

Weather Icon

Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο

Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο

Στο «κόκκινο» ανεβάζει για μια ακόμα φορά η Τουρκία το θερμόμετρο, καθώς δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου για τη διεξαγωγή άσκησης με πυρά. Ειδικότερα, με τη NAVTEX 352/17 η Άγκυρα δεσμεύει για άσκηση στις 2 Απριλίου περιοχή εντός του FIR Αθηνών, η οποία γειτνιάζει με τις περιοχές που αυτές τις ημέρες γίνονται δύο ασκήσεις οι οποίες προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία.
Παράλληλα κλιμακώνουν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. Πέντε παραβιάσεις σημειώθηκαν προχθες από  τέσσερα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, και πέταξαν σε δύο σχηματισμούς των δύο αεροσκαφών, στην περιοχή του βορειοανατολικού και κεντρικού Αιγαίου. Παραβίασαν δύο φορές και το FIR Αθηνών.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. «Σχεδόν δεν περνά ημέρα πια, εδώ και περίπου δύο μήνες, που να μη γίνει παραβίαση του εθνικού μας χώρου», ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή του Επιτελείου.

Σημειώνεται πως η κατάσταση στην Τουρκία είναι τεταμένη, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μάλιστα, προχθές Τετάρτη, ανακοινώθηκε το τέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Σύρια, γεγονός που αποτελεί ομολογία ήττας της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX και πραγματοποίησε άσκηση ανοιχτά της Πάφου. Μάλιστα η Άγκυρα παραβίασε τους κανόνες δέσμευσης περιοχών εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου.

Από την πλευρά της, η Κύπρος είχε απαντήσει με «αντι-NAVTEX», ανακοινώνοντας παράλληλα πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και προβαίνει στις δέουσες ενέργειες.

Στην Ανατολική Μεσόγειο διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση «NOBLE DINA», στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία -για πρώτη φορά.

Το ΚΣΕΔ Λάρνακας ανέλαβε τον συντονισμό της φάσης Έρευνας-Διάσωσης, η οποία διεξήχθη εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αξιωματικοί της Διοίκησης Ναυτικού επέβαιναν, ως παρατηρητές, σε ισραηλινά και ελληνικά πλωτά μέσα.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube