Αποκάλυψη! Πού θα γίνει η νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας (χάρτης)

Αποκάλυψη! Πού θα γίνει η νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας (χάρτης)
  • (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Το πράσινο φως για τη διεξαγωγή μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης φαίνεται ότι ήταν το μόνο που πήρε η Τουρκία από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι του τέθηκαν διάφορα ζητήματα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση με την ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη» θα είναι εναντίον των Γεζίντι της επαρχίας Σιντζάρ, οι οποίοι είναι πιστοί σε οργάνωση φιλική στο PKK.
Η περιοχή Σιντζάρ κατοικείται κυρίως από Κούρδους του θρησκεύματος των Γεζίντι, μια μετεξέλιξη του Ζωροαστρισμού.
Η «Ασπίδα του Τίγρη» θα αντικαταστήσει την «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016 και έληξε άδοξα στα τέλη του Μαρτίου του 2017, χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της απώθησης των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη.
Η περιοχή Σιντζάρ θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία, διότι αν συνεχίσουν να την ελέγχουν Κούρδοι που βλέπουν φιλικά το PKK τότε εξασφαλίζεται η εδαφική συνέχεια μεταξύ του όρους Καντίλ, όπου βρίσκεται το κεντρικό επιτελείο της κουρδικής οργάνωσης, και των καντονιών της Ροζάβα, όπως ονομάζεται η βόρεια Συρία, ή το Δυτικό Κουρδιστάν.
Βέβαιο θεωρείται ότι η νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας δεν θα ξεκινήσει πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ανοιχτό ζήτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν η κυβέρνηση του Ιράκ και ο Μασούντ Μπαρζανί. Επίσης μένει να αποδειχθεί αν το πράσινο φως των ΗΠΑ στην πραγματικότητα δεν είναι… πορτοκαλί.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube