Weather Icon

Τα καύσιμα που καίνε τα Δημόσια Εσοδα

Δ​​εν μπορώ να θυμηθώ πόσα χρόνια συζητείται το θέμα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Πάντως, είναι αρκετές δεκαετίες και πραγματικά είναι απορίας άξιο γιατί δεν δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει και το οποίο στερεί από το κράτος πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Oλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν ή διακήρυτταν ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά χωρίς ουσιαστική επιτυχία. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Αλιγιζάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), οι απώλειες του κράτους από το λαθρεμπόριο καύσιμων εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ εκατόν πενήντα και τρακόσια εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή, στα εφτά χρόνια της κρίσης πιθανότατα το κράτος, αλλά και εμείς οι φορολογούμενοι, χάσαμε περίπου 1 – 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Αλλες «συντηρητικές» εκτιμήσεις ανεβάζουν την ετήσια απώλεια στα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χαθεί από τα δημόσια ταμεία 25 δισεκατομμύρια ευρώ από την λαθραία διακίνηση καυσίμων. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε, υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις. Πάντως οποιαδήποτε εκτίμηση υιοθετηθεί, εξακολουθούμε να μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά που χάνονται κάθε χρόνο. Θα υπέθετε κάποιος ότι το σταμάτημα αυτής της αιμορραγίας θα ήταν πρώτη προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις. Αλλά, δυστυχώς, το θέμα «σέρνεται» από χρόνο σε χρόνο με αποσπασματικές ενέργειες και ανακοινώσεις για το μέλλον.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube