Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Φεβρουαρίου 2017

Πώς η Ρουμανία πλήρωσε το ΔΝΤ

Πώς η Ρουμανία πλήρωσε το ΔΝΤ
Andrea Schaechter Αρχηγός Αποστολής του IMF στη Ρουμανία



Του Ηλία Παπαγεωργιάδη


«Δεν θα ακουμπήσουμε τη φορολογία των εταιριών. Βρίστε μας, μαυρίστε μας, αλλά εμείς θέλουμε να περάσουμε την κρίση χωρίς να διώξουμε αυτούς που παράγουν στη χώρα, που προσλαμβάνουν προσωπικό και στηρίζουν την οικονομία μας».
Ήταν Ιούνιος του 2010. Η Ρουμανία ήταν ήδη από το 2009 σε πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ (13 δις Ευρώ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (5 δις) και την Παγκόσμια Τράπεζα (2 δις), έχοντας δανειστεί 20 δις Ευρώ για να στηρίξει την οικονομία και το νόμισμά της. Τα νούμερα όμως δεν έβγαιναν και ο προϋπολογισμός «αγκομαχούσε» μετά από τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η τότε κυβέρνηση του δεξιού Emil Boc πιέστηκε αφόρητα από τους δανειστές, που ζητούσαν να αυξηθεί η φορολογία από το 16% στο 25%.
Ένα καλοκαιρινό βράδυ ο τότε Πρόεδρος της χώρας Traian Basescu βγήκε την τηλεόραση και ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία προτιμάει τον δύσκολο δρόμο:

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube