REAL TIME |

Το Brexit θα πονέσει τη Βρετανία

Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στη βρετανική οικονομία. Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης στην παροχή υπηρεσιών. Σήμερα οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τον σπουδαίο συνδυασμό από ελαφρύ κανονιστικό πλαίσιο, αποδοτική δημόσια διοίκηση, μεγάλη αγορά εργασίας δυναμικού με υψηλή κατάρτιση και την απήχηση των Αγγλικών που προσφέρει η Βρετανία ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρώπη. Το σκληρό Brexit θα περιορίσει κάπως τον ρόλο της Βρετανίας. Φυσικά, η χώρα θα μπορέσει να τα καταφέρει σχετικά καλά ούσα εκτός της Ε.Ε. αν ακολουθήσει σωστή εσωτερική πολιτική. Το αν ευημερεί ή όχι μια χώρα εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές επιλογές που κάνει. 
Η Βρετανία διαθέτει μία από τις πλέον δυναμικές οικονομίες παγκοσμίως, με μοναδική παραφωνία ένα από τα χειρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στον αναπτυγμένο κόσμο. Δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. εμπόδισε με κάποιον τρόπο την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. 
Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς η χώρα είχε ελαφρώς καλύτερη επίδοση από τη Γερμανία ή τη Σουηδία σε πολλούς τομείς. Το Brexit θα πονέσει. Μετά το δημοψήφισμα μειώσαμε τη μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας από το 2,2% στο 1,8% και ενδεχομένως να χρειαστεί να το μειώσουμε και άλλο αν αποδειχθεί ότι η Βρετανία θα χάσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά όχι μόνο για την πλειονότητα των υπηρεσιών αλλά και για αγαθά. 

Για τη συνέχεια kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube