Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση , ΠΦΑ 16 Ιανουαρίου 2017

Επανέρχεται ο φόρος περιουσίας

Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την ένταξη του έργου του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί τελικά ως βάση για την επιβολή ενός φόρου πλούτου με βάση την αξία του συνόλου της περιουσίας κάθε φορολογούμενου. 
Αν και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η αρμόδια για τα φορολογικά, δήλωνε με κάθε ευκαιρία ότι το περιουσιολόγιο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή φόρου πλούτου, αλλά μόνο ως εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων υπάρχει βούληση να διερευνηθεί η πιθανότητα επιβολής ενός τέτοιου φόρου καθώς και η εισπρακτική του απόδοση. Η θεωρία πίσω από αυτές τις προθέσεις είναι ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση καθώς σήμερα πληρώνουν φόρο περιουσίας μόνο όσοι έχουν ακίνητα και οι υπόλοιπες μορφές περιουσίας όπως είναι οι καταθέσεις, τα επενδυτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα δεν φορολογούνται. 
Η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας διότι όπου επιβλήθηκε οδήγησε σε φυγή κεφαλαίων και μετανάστευση εύπορων φορολογούμενων (π.χ. στη Γαλλία). 
Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube