REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ισλάμ 10 Ιανουαρίου 2017

Μηδενισμός και λαϊκισμός κατά δημοκρατίας

Ο καλλιεργούμενος μηδενισμός στις αναπτυγμένες κοινωνίες, σε συνδυασμό με την εξάπλωση του ακραίου ισλαμισμού, είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Τελικά, μήπως ο Σάμιουελ Χάντινγκτον σε μεγάλο βαθμό δικαιώνεται; Μήπως το βιβλίο του «Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης» επιβεβαιώνεται; Από την άλλη πλευρά, το περίφημο «Τέλος της Ιστορίας» του Φράνσις Φουκουγιάμα, επίσης βγαίνει αληθινό; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν μπορεί βεβαίως να είναι απόλυτη, πλην όμως θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας πως η Ιστορία τελειώνει τουλάχιστον μία φορά -και μερικές φορές συχνότερα- στην ιστορική διαδρομή κάθε πολιτισμού.
Με βάση αυτή τη λογική, ο Σάμιουελ Χάντινγκτον υποστηρίζει ότι «η κατάρρευση ενός πολιτισμού μπορεί να μην είναι αναπόφευκτη, είναι όμως πιθανή». Κατά συνέπεια, στον χώρο της φιλελεύθερης Δύσης όλα είναι πιθανά και τα αίτια μιας παρακμής έχουν ήδη εγκατασταθεί στο προσκήνιο.
Μια πρώτη αιτία έγκειται στην αποδυνάμωση της επιρροής της Δύσης μπροστά στην ανάδυση ασιατικών πολιτισμών, που επεκτείνουν την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική τους δύναμη. Την ίδια περίοδο, το Ισλάμ εκρήγνυται δημογραφικά, με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις ίδιες τις μουσουλμανικές χώρες, καθώς και για όσες γειτονεύουν μαζί τους. Έτσι, οι μη δυτικοί πολιτισμοί επιβεβαιώνουν εκ νέου την αξία της δικής τους κουλτούρας, όχι όμως χωρίς να επωφελούνται οικονομικά από τη δυτική παγκοσμιοποίηση -η οποία εξελίσσεται σε δίκοπο μαχαίρι για τη Δύση.
Στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή του 21ου αιώνα επιβεβαιώνεται ότι, για πρώτη φορά στην Ιστορία, η παγκόσμια πολιτική αποκτά πολυπολικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, γεγονός που έχει τεράστια σημασία. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο κατακερματισμός της Συρίας θα αποφασιστεί από τη Ρωσία και την Τουρκία, με τη Δύση να παρακολουθεί αμήχανα, τότε αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι το παγκόσμιο τοπίο αλλάζει. Ταυτοχρόνως, όμως, αποκτούν δύναμη και οι εχθροί των φιλελεύθερων δυτικών δημοκρατιών, οι οποίοι επωφελούνται από την εσωτερική κρίση της Δύσης και την αποσταθεροποιούν ακόμα περισσότερο.

Για τη συνέχεια Naftemporiki

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube