Weather Icon

Ναυάγιο στη Διάσκεψη για το Κυπριακό λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας

Ναυάγιο στη Διάσκεψη για το Κυπριακό λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας

  • Νίκος Αναστασιάδης, Αντόνιο Γκουτέρες και Μουσταφά Ακιντζί. Άφθονα τα χαμόγελα, πενιχρά όμως τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στη Γενεύη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
  • Σε νέο αδιέξοδο, μετά το Μον Πελερέν, κατέληξε η πολυδιαφημισμένη Πενταμερής Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, καθώς δεν βρέθηκε το παραμικρό σημείο σύγκλισης στο κρίσιμο τρίπτυχο «Εγγυήσεις-Παρεμβατικά Δικαιώματα-Ασφάλεια», μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, με βέτο της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων. Το σκηνικό που διαμορφώθηκε στο ουσιαστικό μέρος της συζήτησης (μετά τα επικοινωνιακά προαπαιτούμενα και την πανηγυρική έναρξη) ακύρωσε την όποια σκέψη για αναβαθμισμένη εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων, με συμμετοχή στη Διάσκεψη των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γκιλντιρίμ, με μία χλευαστική δήλωση απέναντι στην Διεθνή Κοινότητα και την θεσμική της παρουσία στην Γενεύη, του τύπου «έχουμε σοβαρότερες δουλειές να κάνουμε», (εννοώντας τις συζητήσεις για την συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα του), κατέστησε σαφές ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία, ακυρώνοντας τις προσδοκίες για επίτευξη προόδου.
    Η τουρκική εμμονή για διατήρηση των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικού στρατού τίναξε στον αέρα τη Διάσκεψη, παρά το ότι είχε στηθεί στα μέτρα της Άγκυρας.
    Ο ΟΗΕ ικανοποίησε όλες τις τουρκικές επιθυμίες σε όλες τις πτυχές της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από απαίτηση της Τουρκίας όσοι  παρακάθισαν στο τραπέζι της «Αίθουσας του Συμβουλίου» στο Παλάτι των Εθνών του ΟΗΕ είχαν μπροστά τους καρτέλες που έγραφαν μόνο τα ονόματά τους. Με τον ίδιο τρόπο (χωρίς τον τίτλο του ) ο Νίκος Αναστασιάδης αποδέχθηκε και παρέστη σε επίσημη δεξίωση του ΟΗΕ, το μεσημέρι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων, πλην του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, που επέλεξε να παραστεί.
    Αντί της πλήρους αποτυχίας και κατάρρευσης, συζητήθηκε η πιθανότητα σύγκλισης Συνόδου των εγγυητριών δυνάμεων σε επίπεδο ΥΠΕΞ, (στις 23 Ιανουαρίου ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ) κάτι όμως που αρνήθηκαν Άγκυρα και Λονδίνο.
    Τέλος πληροφορίες μιλούσαν για καυγά Γιούνκερ-Τσαβούσογλου, χωρίς κανείς να δίνει λεπτομέρειες για το τι προκάλεσε το επεισόδιο μεταξύ των δυο πλευρών.
    Αναλαμβάνουν οι τεχνοκράτες
    Στις 18 Ιανουαρίου πάντως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε μετά το πέρας της Διάσκεψης, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Σημειώνοντας ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η ανακοίνωση του ΟΗΕ επικεντρώνεται στα βήματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Αυτά περιγράφονται ως εξής:
    • Δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
    •  Οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
    • Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως αφότου θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

    http://www.pontos-news.gr/article/158842/nayagio-sti-diaskepsi-gia-kypriako-logo-tis-toyrkikis-adiallaxias

    Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
    Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

    Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

    Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

    Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

    Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube