Weather Icon
Μέση Ανατολή , Συρία 17 Δεκεμβρίου 2016

Startfor: Η αρχή του τέλους του εμφυλίου πολέμου στη Συρία

Γιατί η κατάληψη του Χαλεπιού από τις δυνάμεις του Άσσαντ είναι μεν αποφασιστική στιγμή, όμως δεν θα αποτελέσει το σημείο καμπής που θα οδηγήσει σε λήξη του πολέμου.

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια αιματηρού πολέμου σε αστικά κέντρα, η μάχη για το Χαλέπι έφτασε στο τέλος της.  Στρατιώτες πιστοί στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσσαντ, με τη στήριξη μιας σειράς ξένων παραστρατιωτικών, τις τελευταίες εβδομάδες ανακατέλαβαν σταδιακά όλες τις περιοχές της πόλης που βρίσκονταν υπό την κατοχή ανταρτών. 

Η απώλεια της πόλης δεν εκπλήσσει. Η τύχη του Χαλεπιού «σφραγίστηκε» όταν απέτυχε παταγωδώς η επιχείρηση των ανταρτών να «σπάσουν» την κατοχή της πόλης από δυνάμεις του Άσσαντ στις 28 Οκτωβρίου. Έκτοτε, γινόταν όλο και πιο εμφανές πως ήταν απλώς θέμα χρόνου το πότε θα «πέσει» η πόλη.

Η κατάληψη του Χαλεπιού σηματοδοτεί την μεγαλύτερη νίκη για την κυβέρνηση του αλ Άσσαντ από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία –αλλά και το βαρύτερο πλήγμα για τους αντάρτες αντιπάλους του. Έχοντας χάσει την κρίσιμης σημασίας πόλη αυτή, οι ελπίδες των ανταρτών για στρατιωτικό θρίαμβο έναντι της Δαμασκού θα γίνουν μακρινό όνειρο, και η θέση τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα υπονομευτεί σοβαρά.
Εν τω μεταξύ, οι πιστοί στον Άσσαντ στρατιώτες έχουν πλέον υπό τον έλεγχο τους την συντριπτική πλειοψηφία των αστικών κέντρων της Συρίας. Η επιτυχία τους στο Χαλέπι θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της να σταματήσει τον πόλεμο με στρατιωτικά μέσα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube