Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Δεκεμβρίου 2016

Το δημοψήφισμα και οι λεπτές ισορροπίες για Ρώμη και Ευρώπη

Το δημοψήφισμα και οι λεπτές ισορροπίες για Ρώμη και Ευρώπη

Αν οι ιταλοί ψηφοφόροι πουν «όχι», η κυβέρνηση πιθανόν θα παραιτηθεί. Αν συμβεί αυτό, η Βουλή μπορεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, διορίζοντας υπηρεσιακή. Η άνοδος των αντισυστημικών δυνάμεων και η χρονιά-σταθμός για την Ευρώπη.

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το Brexit και των αμερικανικών εκλογών, η Ιταλία έχει μετατραπεί σε μια ακόμα πηγή αβεβαιότητας. Στις 4 Δεκεμβρίου η χώρα διενεργεί δημοψήφισμα για διάφορες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Στόχος των προτάσεων, που εισήγαγε πέρυσι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, είναι να διασφαλιστεί πως οι μελλοντικές ιταλικές κυβερνήσεις είναι πιο σταθερές, μειώνοντας τις εξουσίες και το μέγεθος της Γερουσίας, παραχωρώντας μεγαλύτερες εξουσίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και μεταφέροντας προνόμια από τις περιφερειακές διοικήσεις στην κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη. Η ιδέα για τις αλλαγές αυτές είναι να κοπεί η σχέση μεταξύ της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής ευθραυστότητας της Ιταλίας. Η ειρωνεία, όμως, είναι πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να μειώσουν την αβεβαιότητα στη χώρα, τελικά εγείρουν ερωτήματα για το μέλλον της.
Ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί αν οι Ιταλοί ψηφίσουν κατά των μεταρρυθμίσεων. Αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης –ακόμα και σε κάποια μέλη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι- να θεωρήσουν το δημοψήφισμα ως ευκαιρία να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση. Αρκετά κόμματα, περιλαμβανομένου του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της αντιμεταναστευτικής Λέγκας του Βορρά, πραγματοποιούν εκστρατεία κατά των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ξεφορτωθούν τον Ρέντσι. Και στα μάτια πολλών ψηφοφόρων, το δημοψήφισμα δεν είναι πλέον δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube