Weather Icon

Ερντογάν εναντίον Βελγίου-Γερμανίας για στήριξη σε PKK-Γκιουλέν

Ερντογάν εναντίον Βελγίου-Γερμανίας για στήριξη σε PKK-Γκιουλέν
Δεν δεσμεύονται κατά τη τρομοκρατίας λέει ο Τούρκος Πρόεδρος

Άγκυρα 
Βέλη προς τη Γερμανία, αλλά και προς το Βέλγιο για την «ευνοϊκή» στάση που τηρούν απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως το Βέλγιο ότι αποτελεί σημαντικό κέντρο τόσο για τους υποστηρικτές του παράνομου PKK όσο και για τον τούρκο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος – επιμένει η Άγκυρα – υπήρξε ο ενορχηστρωτής της απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έδειξε σε γερμανούς αξιωματούχους έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι οργάνωση στη Γερμανία συγκεντρώνει χρήματα για να στηρίξει τους αντάρτες του PKK.

Αν και Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση το PKK, η Άγκυρα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Δύση ότι δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τη δράση του.

Αυτό ακριβώς επανέλαβε την Τετάρτη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι δεν δεσμεύεται πλήρως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά απεναντίας στηρίζει το PKK.

Μία ημέρα νωρίτερα, από την τουρκική πρωτεύουσα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη τη Δευτέρα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ διαβεβαίωσε την Άγκυρα για την υποστήριξη του Βερολίνου προς τη σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών» απειλών. Τόνισε επίσης ότι επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων του Βερολίνου με την Άγκυρα, ότι υποστηρίζει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK και καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι διαβεβαιώσεις Στάινμαϊερ ωστόσο δεν ικανοποίησαν τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για προσφυγές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εναντίον 4.500 μελών του PKK στη Γερμανία, όμως μόνο τρεις έχουν εκδοθεί στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στον λαό της χώρας του να αποφασίσει αν θα ισχύσει και πάλι η θανατική ποινή, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας με την ΕΕ.

ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube