Weather Icon

Συνέντευξη Κοτζιά στη L’ Orient le Jour, Λίβανος – Τριμερής συνάντηση Κοτζιά, Κασουλίδη και του Λιβανέζου ομολόγου τους.

Συνέντευξη Κοτζιά στη L’ Orient le Jour, Λίβανος – Τριμερής συνάντηση Κοτζιά, Κασουλίδη και του Λιβανέζου ομολόγου τους.
O YΠΕΞ του Λιβάνου Gebran Bassil, και ο κύπριος ομόλογός του Ioannis Kasoulides όπως και ο έλληνας Nikos Kotzias, υπογράμμισαν την απαίτηση να κατορθωθεί μια πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης και να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Συρίας. Σ΄ένα από κοινού ανακοινωθέν μετά από σύνοδο συνομιλιών στη Βηρυτό οι 3 υπουργοί επέμειναν στη σημασία της διατήρησης του πλουραλισμού στην περιοχή καλώντας στην υιοθέτηση προσεγγίσεων και στην εξεύρεση συνολικών λύσεων στα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων βασιζόμενες στην κοινή υπευθυνότητα και την διεθνή συνεργασία.sana


O Nicos Kotzias κατά την διήμερη παραμονή του στο Λίβανο παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Λιβάνου L΄ Orient le Jour. Ο Ν.Κοτζιάς επισκέφθηκε τη χώρα των κέδρων μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Gebran Bassil, στο πλαίσιο μιας προαποφασισμένης πρωτοβουλίας του « Forum informel για την ασφάλεια και τη σταθερότητα » που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, στην Ελλάδα στις 8 και 9 Σεπτέμβρη 2016. Ο Kotzias έδωσε χθες μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Πνεύματος Université Saint-Esprit του Kaslik στο πλευρό του κύπριου ομολόγου του και του Bassil.

Μίλησε για μια εμβάθυνση των διακρατικών σχέσεων με το Λίβανο και για μελλοντικές συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως : ο ακαδημαικός, ο παιδαγωγικός, του τουρισμού και της άμυνας.

Τόνισε ότι η επίσκεψη στο Λίβανο εγγράφεται στην επέκταση της σύσκεψης της Ρόδου και είναι απότοκος αυτής. Υπενθύμισε ότι » το 2015 αποφασίσαμε να εργαστούμε στην κατεύθυνση κοινής πολιτικής στοχεύοντας στην πρoστασία των διαφορετικών cultures της περιοχής, καθώς μια άλλη σύσκεψη επί του διαθρησκευτικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πατριάρχες και καρδινάλιους όσο και με τη συμμετοχή μουφτήδων. Αυτή η συνάντηση θα επαναληφθεί εκ νέου και προβλέπεται για το 2017. »

» Πρόσφατα » συνέχισε στη συνέντευξη του ο έλληνας υπουργός πρότεινα σε Αυστρία, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προστεθούν σε αυτό το σχέδιο προκειμένου να εκπονηθεί από κοινού.
Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τις πολυκοινοτικές -multicommunautaires κοινωνίες και την πολιτισμική τους διαφορετικότητα. Θέλουμε να δώσουμε επίσης το παράδειγμα στους ευρωπαίους ότι σε αυτήν την περιοχή μαχόμαστε για την ενοποίηση των πλουραλιστικών κοινωνιών. Το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει σήμερα τη νέα προβληματική της σύγκρουσης των πολιτισμών ή της πολιτισμικής διαμάχης είναι ότι η ιδέα που διαμορφώνει υπάρχει ήδη στην Εγγύς Ανατολή εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια. Εδώ συνυπάρχουν* ο χριστιανισμός και το ισλάμ σε όλες τις συνθέσεις τους. »

H Eυρώπη δεν είχε συνείδηση αυτής της πραγματικότητας ή την αγνοούσε. Σήμερα της ζητήθηκε να προστατεύσει αυτή τη διαφορετικότητα.

Ο έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ αναχαίτισε τα κύμματα των προσφύγων που εισρέουν στην Ελλάδα και ο αριθμός των μεταναστών που μεταβαίνουν στην Ελλάδα μειώθηκε δραματικά (από 6 000-7 000 σε 150 ημερισίως).

Στο εναγώνιο ερώτημα για μια ενδεχόμενη συνεργασία των κρατών για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ISIS ο έλληνας υπουργός ήταν φειδωλός καθώς δήλωσε ότι »υπάρχουν αναρίθμητα μέσα για συνεργασία χωρίς να περάσουμε από το επεισόδιο της βίας που εκπορεύεται από την ISIS που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. »

* (Ο υπουργός μετονομάζει σε ψευδεπίγραφη και ανιστόρητη » συνύπαρξη » την κατάκτηση, επιβολή κι απαλλωτρίωση από το ισλάμ όλων των χριστιανικών εδαφών της περιοχής, την γενοκτονία, τον βίαιο εξισλαμισμό, την οθωμανοκρατία, την αραβοκαρτία, την τουρκοκρατία, την εθνοκάθαρση, την σύγχρονη τρομοκρατία, το πογκρόμ των μειονοτήτων σε διαχρονική βάση και ως τις ημέρες μας. Η συνύπαρξη χριστιανισμού και ισλάμ αποδείχθηκε ως είχε και πρόσφατα στην τ. Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο, στη Νιγηρία, στην Αίγυπτο, στο Σουδάν κ.α όσο και στις διάφορες ευρωπαικές μητροπόλεις π.χ Παρίσι, Βρυξέλλες που επένδυσαν πολύ νωρίτερα από τον κ.Κοτζιά στο φθαρμένο πλέον και παρωχημένο από τις εξελίξεις τρίπτυχο: ανοχή, σεβασμός στη διαφορετικότητα, πολυπολιτισμικότητα.

Στο φόντο του ταξιδιού του έλληνα και κύπριου ΥΠΕΞ στη Βηρυτό υπάρχει η πρόσφατη ανάδειξη του χριστιανού ηγέτη Μισέλ Αούν στην προεδρία του Λιβάνου υποστηρίζομενου από την Hezbollah και υποστηρικτή του κυβερνητικού στρατοπέδου στη Συρία που σε κάποιον βαθμό αλλάζει τις ισορροπίες και τα γεωπολιτικά δεδομένα στο μεσανατολικό.)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube