REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , Τουρκία 20 Νοεμβρίου 2016

Erdogan: Η ΕΕ δεν είναι τα πάντα – υπάρχει και η “Σαγκάη 5”

Erdogan: Η ΕΕ δεν είναι τα πάντα – υπάρχει και η “Σαγκάη 5”
Erdogan: Η ΕΕ δεν είναι τα πάντα - υπάρχει και η "Σαγκάη 5"

“Η Τουρκία δεν πρέπει να
είναι προσκολλημένη στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα
καταφέρει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε αυτήν”,
υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σύμφωνα με
διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικά, επιστρέφοντας από το
Ουζμπεκιστάν, όπου είχε σειρά επαφών με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, ο
Τούρκος “σουλτάνος” είπε δημοσίως ότι η χώρα του μελετά και άλλες
εναλλακτικές συνεργασίες, όπως η “Σαγκάη 5”.


Το SCO, ή Shanghai Cooperation Organization, αποτελεί ένα μπλοκ οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Στην πορεία, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν έλαβαν μέρος στο μπλοκ, αλλά κοινώς χρησιμοποιείται η ονομασία “Σαγκάη 5”, λόγω των πέντε ιδρυτικών μελών της ένωσης.

Ο Erdogan μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει συζητήσει την ιδέα του η Τουρκία να συμμετάσχει στη “Σαγκάη 5” με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος, κατά τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, απάντησε πως “είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και σοβαρά”.

Συμμετέχοντας στη “Σαγκάη 5” η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να κινείται πιο ελεύθερα και στην πρόσφατη συμφωνία που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, υπογράμμισε ακόμη ο Erdogan.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γείτονα χώρα. Από τη μια πλευρά, το καθεστώς Erdogan κατηγορεί τη Δύση πως δεν ενήργησε άμεσα και αλληλέγγυα όσον αφορά τη δίωξη όσων υποκίνησαν το πραξικόπημα, με τον Fethullah Gulen να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές χώρες έχουν… βγάλει κόκκινη κάρτα πολλές φορές στον Τούρκο πρόεδρο εξαιτίας των χιλιάδων συλλήψεων κρατικών λειτουργών που έγιναν από τις τουρκικές αρχές βάσει ενδείξεων πως συνδέονται με το γκιουλενιστικό κόμμα και άρα με τους πραξικοπηματίες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube