Weather Icon

Κυπριακό – Ιδέες σφήνα για Ασφάλεια – Φόρμουλα για μεταβατικές περιόδους

Κλειδί η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για κατοχικό στρατό και εγγυήσεις

Λευκωσία: Η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια πολυμερή για την Ασφάλεια χωρίς να έχουν κλείσει όλες οι άλλες εκκρεμότητες στο Κυπριακό. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε συμφωνία στο Κυπριακό χωρίς τον τερματισμό της κατοχής και του συστήματος εγγυήσεων. Αυτές οι βασικές τοποθετήσεις συγκροτούν τον πυρήνα της πολιτικής της Αθήνας στο Κυπριακό, οι οποίες αποτελούν και το βασικό εργαλείο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 
Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα για να ενημερώσει την κυβέρνηση και τα κόμματα για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Μον Πελεράν ενόψει και του νέου γύρου που αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή στο ελβετικό αυτό θέρετρο. Η ελλαδική πλευρά, που έχει μια διαρκή ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα προσέλθει σε πολυμερή διάσκεψη εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων (αποχώρηση). Περαιτέρω, διαμηνύει πως δεν θα προσέλθει σε πολυμερή εάν δεν αναγνωρισθεί ντε φάκτο κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων. Δεν θα είναι η τροποποίηση των εγγυήσεων του 1960 το θέμα μιας πολυμερούς, αλλά η κατάργησή τους, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Όπως σημειώνεται και στο έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την Ασφάλεια, «η διατήρησή τους θα αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν υπάρχει πραγματική διευθέτηση του Κυπριακού και για αυτό, σε μια τέτοια αρνητική περίπτωση, δεν χρειάζεται μια τέτοια “νέα” συμφωνία». Σήμερα, εξάλλου, υποδεικνύεται στο έγγραφο, τα κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κύπρο εξαιτίας της παραβίασης από την Τουρκία της Συνθήκης Εγγύησης και της αυθαίρετης και βίαιης εφαρμογής της. «Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι για την Αθήνα, εάν δεν υπάρξει αναίρεση των επιπτώσεων της τουρκικής παράνομης επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η αναζήτηση ενός συμβιβασμού» σημειώνεται.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα της Ασφάλειας, που θα μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεχομένως, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, να «παίξουν» με μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα και τουρκικές εγγυήσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα αποτελεί και το κλειδί για να γίνει αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα από τη Λευκωσία και την Τουρκία. Εσχάτως γίνεται λόγος και για συμμετοχή της Τουρκίας σε μια Πολυεθνική Δύναμη, με το επιχείρημα πως δεν θα έχει το πάνω χέρι, ούτε θα αποφασίζει για δράσεις. Αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για τη συγκρότηση Πολυεθνικής χωρίς τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας. Η ιδέα αφορά τη συμμετοχή δυνάμεων από χριστιανικά και μουσουλμανικά κράτη, πλην των τριών. 

Ερντογάν: Ίδρυση νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού

Η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε γραπτό μήνυμά του προς τον Ακιντζί για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους, προσθέτοντας ότι η επίτευξη λύσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αμοιβαία συμφωνία. 

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του στον κατοχικό ηγέτη, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, συναισθανόμενη την ιστορική και συμβατική της ευθύνη, συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων για την ίδρυση ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, βασισμένου στη διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και σε δύο ισότιμες πολιτείες». Προσθέτει ότι «η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αμοιβαία συμφωνία των πλευρών».

Στο μήνυμά του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ακόμη ότι «η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως Τουρκία και ψευδοκράτος, «που κινούνται με αυτή την αντίληψη, θα φτάσουν σε ένα λαμπερό αύριο ξεπερνώντας μαζί κάθε εμπόδιο και αδικία».

Μήνυμα Άγκυρας για εγγυήσεις και εκ περιτροπής

Σαφέστατα είναι τα μηνύματα που στέλνονται από πλευράς της Άγκυρας, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε πως η Άγκυρα επιθυμεί μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Ανέφερε πως «δεν θα γίνει αποδεχτή ποτέ, μα ποτέ, μια λύση η οποία θα αφαιρεί τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και θα βλάπτει τα δίκαια δικαιώματα εκπροσώπησής τους.

Επιθυμούμε και εμείς πολύ μια λύση δίκαιου διαμοιρασμού, η οποία θα περιέχει εκ περιτροπής προεδρία των δύο πλευρών στην Κύπρο. Για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του παρελθόντος στην Κύπρο, οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν. Εκείνοι που θέτουν διαφορετικές εναλλακτικές (προτάσεις) ποτέ να μην έχουν αυταπάτες. Ελπίζουμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές και θα υπάρξει, κατά κάποιο τρόπο, αποτέλεσμα».

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως είναι λάθος η Τουρκία να εγκαταλείψει την ‘πατρίδα’ μόνο και μόνο για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και διερωτήθηκε εάν έχει θυσιαστεί η Μόρφου και η Καρπασία.

Σε ομιλία του, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε ότι το επώδυνο σημείο των διαπραγματεύσεων είναι το εδαφικό. «Το έδαφος είναι η πατρίδα, είναι η τιμή. Δεν είναι καθαρό τι δρόμος θα ακολουθηθεί στην Κύπρο στο θέμα της Μόρφου.

Η κατάσταση των στρατιωτών στο νησί δεν είναι καθαρή. Είναι λάθος και σκάνδαλο να εγκαταλείψει η Τουρκία την πατρίδα μόνο και μόνο για να υπάρξει λύση. Σε μια λύση με την οποία θα αρθούν τα πλεονεκτήματα της τ/κ κοινότητας δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από τον λαό μας. Όλα επικεντρώνονται γύρω από το εδαφικό. Έχει (έδαφος) η ‘ΤΔΒΚ’ να το επιστρέψει; Αν έχει, πού είναι; Έχει θυσιαστεί η Μόρφου και η Καρπασία; Τι θα απογίνει η τουρκική ύπαρξη εκεί; Η ‘ΤΔΒΚ’ είναι τουρκική πατρίδα κι εκείνοι που λένε να γίνει βιαστικά λύση, εάν προκαλέσουν σύγχυση στους τίτλους ιδιοκτησίας της Κύπρου και τα δώσουν, δεν θα μπορέσουν να δώσουν εξηγήσεις στους ήρωες μας», είπε ο Μπαχτσελί και πρόσθεσε πως «κάθε φορά θα λέμε η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική» ανέφερε. 

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube