Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση , ΠΦΑ 12 Νοεμβρίου 2016

Θα πληρώσουμε όλοι και τα κόκκινα δάνεια;

Η Καθημερινή (10/11) μας ενημερώνει πως τραβήχτηκε η γραμμή – από τους θεσμούς. Μας είπαν:
Έτσι όπως το πάτε με τα κόκκινα δάνεια, η κατάσταση πάει ντουγρού για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν υπάρχει και δυνατότητα διοχέτευσης ρευστότητας από τις τράπεζες, άρα ούτε ανάπτυξη περιμένουμε. Η ανακεφαλαιοποίηση, εφ’ όσον χρειασθεί, θα γίνει με bail-in. 
Bail-in θα πει: πληρώνουν οι μέτοχοι πρώτα, μετά οι δανειστές, μετά κουρεύονται οι καταθέσεις, μετά –αν δεν φτάνουν τα προηγούμενα–  μπαίνει δημόσιο χρήμα. Οι μέτοχοι θα χάσουν την αξία των μετοχών τους – μαζί και το δημόσιο (2,2 δισ. ευρώ η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου πέρυσι το Νοέμβριο με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση). Δανειστής τους είναι πάλι το Δημόσιο: από 2 δισ. ευρώ (λίγο παραπάνω) στην Εθνική και στην Πειραιώς με CoCos (ομόλογα υψηλού επιτοκίου, μειωμένης εξασφάλισης, μετατρέψιμα σε μετοχές) και 935 εκατ. ευρώ του νόμου Αλογοσκούφη στη Eurobank. Σύνολο 5 δισ. ευρώ. Κατά την περσινή ανακεφαλαιοποίηση, τα αντίστοιχα κουρεύτηκαν 70% (τα 1,35 δισ. ευρώ Αλογοσκούφη της Εθνικής). Σε ενδεχόμενο κούρεμα «παίζονται» μέχρι 7,5 δισ. ευρώ του Δημοσίου – μετά, κούρεμα καταθέσεων!
Το κούρεμα θα είναι καταστροφή. Κάπου 2 εκατομμύρια ΑΦΜ δεν μπορούν να έχουν καταθέσεις πάνω από 1.250 ευρώ, λόγω των κατασχέσεων λογαριασμών. Καταθέσεις σοβαρού ύψους, «επιλέξιμες» για κούρεμα έχουν μείνει από αποθεματικά Ταμείων και οργανισμών, επιχειρήσεις, μισθοδοσίες – άντε και μερικά εφ’ άπαξ. Δηλαδή, ενδεχόμενο κούρεμα θα παραλύσει την οικονομία. Μόνο η γνωστοποίηση του προβληματισμού των «θεσμών» και το ρίξιμο στο τραπέζι του bail-in ως σοβαρό ενδεχόμενο αρκούν για να φρενάρει η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. 

Για τη συνέχεια The Books Journal   

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube