REAL TIME |

Weather Icon

Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις για τον Γ’ Γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ


Μάριος Αδάμου
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ζήτημα του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Με την παραλαβή των σχετικών εκθέσεων αναμένεται να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες οι οποίες θα επιλεγούν.
Θέμα ημερών αν όχι ωρών αποτελεί το ζήτημα της παραλαβής από το Υπουργείο Εμπορίου των εκθέσεων για τις αποφάσεις που αφορούν τον τρίτο γύρο αδειοδότησης έρευνας για υδρογονάνθρακες, που προκήρυξε η κυβέρνηση για τα ενεργειακά τεμάχια έξι, οκτώ και δέκα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας θα θέσει τις εκθέσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ακολουθήσει περίοδος διαπραγμάτευσης με τους προσφοροδότες οι οποίοι θα επιλεγούν, πριν από την τελική λήψη αποφάσεων.
Σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Υπενθυμίζεται, ότι για τα τρία τεμάχια ενδιαφέρον έχουν επιδείξει εταιρείες κολοσσοί.
Μήλον της έριδος για τις εταιρείες αποτελεί κυρίως το ενεργειακό τεμάχιο 10. Το συγκεκριμένο τεμάχιο διεκδικούν η Exxon Mobil σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, η ιταλογαλλική κοινοπραξία μεταξύ της ΕΝΙ και της ΤΟΤΑΛ, εταιρείες οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ και η Νορβηγική STATOIL. Η κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ διεκδικεί και το τεμάχιο 6, χωρίς ανταγωνιστή, ενώ η ΕΝΙ διεκδικεί επίσης και το τεμάχιο 8 με αντίπαλο την κοινοπραξία Capricorn Oil.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube