Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση 22 Νοεμβρίου 2016

Ποιος φούσκωσε το έλλειμμα

Ποιος φούσκωσε το έλλειμμα

Κάποιοι λένε πως όσο κι αν ήταν το έλλειμμα, έπρεπε να το «κρύψουμε» για να αποφύγουμε τα μνημόνια. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει τίποτα! Αν διορθώναμε τη φούσκα νωρίτερα και μόνοι μας, θα ήταν πολύ λιγότερα τα θύματα της κρίσης

Αντί για στόχους ανάπτυξης κυνηγάμε φαντάσματα, αντί για τους πραγματικά υπεύθυνους, σύρεται ξανά και ξανά και επί ματαίω ο Ανδρέας Γεωργίου σε ανακρίσεις. Επτά χρόνια μετά συζητάμε ακόμα το ύψος του ελλείμματος του 2009, επειδή ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος επέλεξε αυτό το πεδίο για να συγκαλύψει την κρίσιμη και τοξική συνεισφορά του στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Και καλλιέργησε ένα μύθο για το «πραγματικό» έλλειμμα του 2009.
Σύμφωνα με το μύθο, η Κυβέρνηση Παπανδρέου σκοπίμως φούσκωσε το έλλειμμα κατά το 4ο τρίμηνο του 2009. Κατά τον κ. Παπαθανασίου, καθ’ ύλην αρμόδιο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της διετίας 2008-2009, ο επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου απλώς αποτύπωσε τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου (εδώ). Δεν φούσκωσε, δηλαδή, το έλλειμμα του 2009 ο κ. Γεωργίου αλλά η Κυβέρνηση Παπανδρέου, είτε μεταφέροντας στη χρήση του 2009 δαπάνες που αντιστοιχούσαν σε άλλη χρήση, είτε αναβάλλοντας για το μέλλον την είσπραξη εσόδων που αναλογούσαν στη χρήση του 2009. Υπάρχει μάλιστα και σχετική τεκμηρίωση που ανεβάζει το «φούσκωμα» στα 10 δισ.€ (εδώ) , με ισχυρισμούς άλλοτε εμφανώς αβάσιμους (1), και άλλοτε βασισμένους σε παραδοχές και υποθέσεις που η αντικειμενική αξιολόγηση/αποδόμησή τους απαιτεί λεπτομερή ανάλυση που θα εξουθένωνε τον αναγνώστη.

Για τη συνέχεια Protagon

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube