Γενικά θέματα 23 Νοεμβρίου 2016

Κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν στην υποχρεωτική στράτευση στα 18

Κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν στην υποχρεωτική στράτευση στα 18
 Χασαπόπουλος Νίκος 
Αποκάλυψη του ΒΗΜΑτοδότη

Υποχρεωτική στράτευση στα 18 προωθεί η κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι 18χρονοι αμέσως από την αποφοίτησή τους από το Λύκειο θα πρέπει να υπηρετήσουν εννεάμηνη στρατιωτική θητεία. 
Οπως αποκαλύπτει ο «ΒΗΜΑτοδότης» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένοςζήτησε από τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο να στηρίξει η ΝΔ το νομοσχέδιο αυτό, προβάλλοντας κυρίως δημογραφικούς λόγους, αλλά και τους κινδύνους που περικλείουν την χώρα. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, δεν μπορεί οι 18άρηδες να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές και να μην μπορούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κινδύνους στα σύνορά τους, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν καθιερώσει εδώ και καιρό την  υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απάντησε ότι η υποχρεωτική στράτευση στα 18 περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της ΝΔ, συνεπώς δεν υφίσταται θέμα. Το ίδιο είπε, μιλώντας στο «Βήμα» και ο τομεάρχης Αμυνας Αδωνις Γεωργιάδης, που συνόδευσε τον κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Αμυνας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχρεωτική στράτευση στα 18 την είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο κ. Καμμένος πλην όμως δεν προχώρησε, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που προήλθαν από τις Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλες πολιτικές νεολαίες. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους ίδιους τους στρατεύσιμους κυρίως αυτές που είχαν να κάνουν με την αναβολή σπουδών. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 έχει ετοιμαστεί από τα Γενικά Επιτελεία, εδώ και τέσσερα χρόνια, πλην όμως καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να το προχωρήσει, λόγω ακριβώς των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στο παρελθόν (με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) είχε προταθεί και η υποχρεωτική στράτευση γυναικών, αλλά οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που το υπουργείο Αμυνας αναγκάστηκε να βάλει την πρόταση στο συρτάρι.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube