Weather Icon

Ωρα Noble, Delek & Shell – Επίσπευση αγωγού προς Αίγυπτο ζήτησε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης


  Λουκάς Φέσιας
Πριν από τη διετία 2020-2022, ζητά η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού, που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο σε Αιγυπτιακό έδαφος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε σήμερα από τις εταιρείες Noble, Shell και Delek να επισπεύσουν τη διαδικασία ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενώ συζήτησαν τα περιθώρια μείωσης του κόστους του έργου.
Στην επίσπευση των διαδικασιών ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των επιβεβαιωμένων ποσοτήτων υδρογονανθράκων από το κοίτασμα Αφροδίτη, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών Noble, Shell και Delek, οι οποίοι κατέχουν εμπορικά και οικονομικά δικαιώματα του τεμαχίου Δώδεκα.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά, μετά τη νέα σύνθεση της κοινοπραξίας λόγω εξαγοράς των μετοχών της British Gas από τη Shell και αναζήτησαν τρόπους αναπροσαρμογής του σχεδίου εξόρυξης των αποθεμάτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη και συντόμευσης του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος θα καταλήγει σε αιγυπτιακό έδαφος. Εξέτασαν επίσης, τις προοπτικές για μείωση του κόστους υλοποίησης του έργου, λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι«Συζητήσαμε τις προκλήσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και γενικότερα την αγορά των υδρογονανθράκων και έχουμε συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε, να βρούμε τους βέλτιστους τρόπους για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την αγορά της Αιγύπτου.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ντέιβιντ Στοβερ είπε  «Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία σε ότι αφορά στην αγορά αυτή τη στιγμή, κατά την οποία είναι λίγα τα μεγάλα έργα ανά τον κόσμο που προχωρούν για να συνεχίσουμε να έχουμε μια ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα έργο, σε ένα πλαίσιο που να είναι το πιο αποδοτικό σε σχέση με το κόστος.»

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε μόλις εικοσιτέσσερις ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τερματικό υγροποίησης ή ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Αιγύπτου, για σκοπούς εγχώριας κατανάλωσης ή εξαγωγών.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Noble Ντέιβιντ Στόβερ χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι «Το κοίτασμα Αφροδίτη είναι αυτόνομο. Ας μην ξεχνάμε ότι στην κοινοπραξία πλέον έχουμε συμμετέχοντες οι οποίοι είναι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, οπόταν δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.»

Ο Ντέιβιντ Στοβερ προσθέτει ότι«Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ γειτονικών κυβερνήσεων θα είναι υποβοηθητική, γιατί θα χρειαστούν τέτοιες συμφωνίες για να λειτουργήσουν αυτά τα έργα. Έτσι βεβαιότατα είναι υποβοηθητική.»

Το παράδειγμα της Κύπρου για την προσέλκυση εταιρειών διεθνούς εμβέλειας για την προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων, ακολουθεί το Ισραήλ που προετοιμάζεται για την προκήρυξη δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, εντός της αποκλειστικής οικονομικής του ζώνης.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέϊνιτζ, ανακοίνωσε στο Πρακτορείο Bloomberg, ότι αυτή την εβδομάδα θα βρίσκεται στο Λονδίνο για να παρουσιάσει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του Τελ Αβίβ.

Ο  Υπουργός ενέργειας του Ισραήλ είπε «Νομίζω ότι οι Κύπριοι είχαν μια πολύ επιτυχημένη προσφορά πρόσφατα και αυτό γιατί οι ανακαλύψεις στο Ισραήλ , την Αίγυπτο και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια σημαίνουν ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Εάν υπάρξουν επιπλέον ανακαλύψεις σε αυτό το τρίγωνο των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυτή την λεκάνη ως μια πολύ σημαντική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη.»

Στο μεταξύ, η ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom και το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας συμφώνησαν στην επανεκκίνηση του έργου του τουρκικού αγωγού αερίου το συντομότερο δυνατό. Οι διαδικασίες για την κατασκευή του South Stream, είχαν ανασταλεί εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας.
ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube