Weather Icon

Προειδοποίηση Τουσκ προς G20: Η ΕΕ έφτασε στα όρια των μεταναστών

Προειδοποίηση Τουσκ προς G20: Η ΕΕ έφτασε στα όρια των μεταναστών

Η παγκόσμια οικονομία, η τρομοκρατία, το προσφυγικό και το περιβάλλον, είναι στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου των ηγετών της G20, που πραγματοποιείται στην Κίνα. Μέρκελ και Ερντογάν, συζήτησαν εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου και το θέμα της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.
Κυριάκος Κυριακίδης
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας πραγματοποιείται στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, η διήμερη Σύνοδος των ηγετών των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου με αντικείμενο όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, το περιβάλλον και η παγκόσμια οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε πως οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη πλησιάζουν τα όριά τους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κύριο Γιούνκερ, ο κύριος Τουσκ κάλεσε τα μέλη της G20, περιλαμβανομένης και της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, της Κίνας, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Όπως είπε ο κ. Τουσκ, “το πρόβλημα, δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία. Μιλάμε για 60 ως 70 εκ. εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει κι εδώ στην Ασία. Μόνο μια προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα”.

Τούσκ και Γιούνκερ αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και για το θέμα της βίζας.

Θέμα το οποίο ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης σήμερα που είχαν ο Τούρκος Πρόεδρος με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας μετά την συνάντηση, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι βλέπει να “υπάρχει η δυνατότητα να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Όμως θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες πριν επιτευχθεί μια συμφωνία”.

Σημειώνεται ότι με θέμα την μεταναστευτική κρίση, ο Τούρκος Πρόεδρος θα πάρει μέρος σε τετραμερή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Κατά τα άλλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, χαιρέτισε ένθερμα την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το περιβάλλον και από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνοντας ότι ο σκεπτικισμός γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει τελειώσει επιστημονικά και περιβαλλοντικά, μετά την απόφαση Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας να επικυρώσουν τη συμφωνία που αφορά στον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εξάλλου, οι επικεφαλής τριών κορυφαίων οικονομικών οργανισμών Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ΟΟΣΑ, προειδοποίησαν για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο από τα “τείχη” προστατευτισμού που υψώνουν πολλά αναπτυσσόμενα κράτη.

Ενώ ο Γάλλος Υπουργός Εμπορίου, είπε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου δεν έχουν αποδώσει τίποτα και πρέπει να διακοπούν.

Πηγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube