Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς κινητοποιήθηκαν οι Τούρκοι κατά του πραξικοπήματος

Πώς κινητοποιήθηκαν οι Τούρκοι κατά του πραξικοπήματος

Η δύναμη του τζαμιού και του hashtag

Στην φωτογραφία, χάρτης που απεικονίζει το δίκτυο των τζαμιών κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη

Το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης έχει από καιρό χαρακτηριστεί ως κατά κύριο λόγο κοσμικό φαινόμενο που τροφοδοτήθηκε από τα social media. Αλλά ορισμένοι μελετητές, όπως οι Kat Eghdamian [2], Seyla Benhabib [3], Michael Hoffman και Amaney Jamal [4] αμφισβήτησαν αυτή την αφήγηση, υποστηρίζοντας ότι τα τζαμιά ήταν ένας σιωπηλός αλλά κεντρικός οδηγός της Αραβικής Άνοιξης. Η Eghdamian, ειδικότερα, κάνει μια πειστική υπόθεση ότι τα δίκτυα των τζαμιών λειτούργησαν ως άγκυρες σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, ενοποίησαν τα παράπονα και νομιμοποίησαν και βοήθησαν να υποστηριχθεί η λαϊκή κινητοποίηση. Αν και πειστικά, τα επιχειρήματα αυτά στερούνται συχνά από εμπειρικά στοιχεία, κυρίως επειδή δεν υπήρξαν αρκετά μετρήσιμα στοιχεία σχετικά με το πώς λειτουργούν τα δίκτυα των τζαμιών σε σχέση με τα ψηφιακά μέσα σε περιόδους κρίσεων. Αλλά η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η οποία παρήγαγε ένα από τα πιο επιτυχημένα υβρίδια θρησκευτικο-πολιτικής κινητοποίησης στην ιστορία της χώρας, θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα, χάρη στην ευρεία πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα καθώς και στην εμφάνιση νέων αναλυτικών εργαλείων.
Οι διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος παρήγαγαν μια πλημμύρα ψηφιακών δεδομένων με εκατομμύρια [ανθρώπους] να τεκμηριώνουν τα γεγονότα και να διαμαρτύρονται ενάντια στο πραξικόπημα σε απευθείας σύνδεση. Συγκεντρώσαμε αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αλγορίθμων που μπορούν να χτενίσουν τα social media και άλλες πηγές ανοιχτών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και να συλλάβουν τα δεδομένα με ένα υψηλό επίπεδο χωρικής και χρονικής διακριτότητας. Στην κορυφή αυτής της πρώτης στρώσης των δεδομένων, χαρτογραφήσαμε το εκτεταμένο δίκτυο των τζαμιών της Κωνσταντινούπολης, τα οποία χρησίμευσαν ως ένα παραδοσιακό, λαϊκό κανάλι για την κινητοποίηση. Βρήκαμε ότι τα τζαμιά, εκτός από τα ψηφιακά μέσα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των Τούρκων που ήταν ενάντια στο πραξικόπημα για να ματαιώσουν τις επίορκες στρατιωτικές δυνάμεις, εμποδίζοντας με πρακτικού τρόπους τις κινήσεις τους και συντρίβοντας τις αμυντικές θέσεις τους σε στρατηγικούς τομείς της Κωνσταντινούπολης.

Για τη συνέχεια FA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube