Weather Icon

Η Διεθνής Κοινότητα ζητά νέες κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα

Αναταραχή στις ασιαστικές αγορές μετά την πυρηνική δοκιμή

Κύμα αντιδράσεων σε όλη τη διεθνή κοινότητα προκάλεσε αμέσως η νέα βορειοκορεατικής πυρηνική δοκιμή με φωνές για νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιόνγκγιανγκ, ακόμη και από τη Γαλλία τα ξημερώματα. Μέσα στις πρώτες ώρες, Νότιος Κορέα και Ιαπωνία καταδίκασαν εγείροντας την απειλή κυρώσεων, «αντίθετη» δήλωσε η Κίνα ενώ οι ΗΠΑ τόνισαν πως θα συνεργαστούν με Σεούλ και Τόκιο αλλά και Κίνα και Ρωσία ώστε να ασκηθεί πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς. 
Αναταραχή και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Οικονομικών να καλεί σε «αυξημένη ετοιμότητα για αντίδραση στην αλλαγή των συνθηκών στην αγορά». 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Αθήνας, νωρίς το απόγευμα ώρα Τόκιο/Σεούλ) είναι πως οι ανακοινώσεις αυτές γίνονταν μέσα στο πρώτο δίωρο από την δοκιμή, την ώρα που ακόμη η Πιιόνγκγιανγκ επιβεβαίωνε για πρώτη φορά πως επρόκειτο για πυρηνική δοκιμή.

Η Νότιος Κορέα ανέφερε πως η η πρόεδρος Παρκ συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και διαβεβαίωσε πως «θα ληφθεί κάθε μέτρο στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της συμβολής στην αντιπυραυλική ασπίδα».

Η Ιαπωνία ανέφερε ότι «εξετάζει περαιτέρω μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας», χαρακτηρίζοντας τη δοκιμή «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας».

Από την Ουάσινγκτον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως «θα συνεργαστεί με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότιο Κορέα ώστε να ασκηθεί πίεση» στο βορεικορεατικό καθεστώς.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως «η προκλητική δράση της Βορείου Κορέας θα έχει σοβαρές συνέπειες» και επανέλαβε την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία και σε όλο τον κόσμο».

Η Κίνα, η μοναδική δύναμη που δεν έχει αποξενώσει εντελώς την Πιόνγκγιανγκ, εμφανίστηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της «αποφασιστικά αντίθετη» στη βορειοκορεατική δοκιμή. Το Πεκίνο κάλεσε «τη Βόρειο Κορέα να αποφύγει οποιαδήποτε δράση επιδεινώνει την κατάσταση». 

Η πρώτη αντίδραση από το Πεκίνο είχε έρθει διαμέσω του ημιεπίσημου κινεζικού πρακτορείου Xinhua, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «μη σώφρονα» την πυρηνική δοκιμή, αν και σημείωσε πως οι κινήσεις της Νοτίου Κορέας για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα «επίσης έπληξαν» τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή. 

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και στο Παρίσι η ανακοίνωση ήρθε ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Γαλλία «καταδικάζει εντονότατα τη νέα πυρηνική δοκιμή και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει την παραβίαση των ψηφισμάτων του», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube