Weather Icon

Κυπριακό – Μεταφέρεται πλέον για το 2017 «η τελική ευθεία» για τη λύση

Μετακίνηση «τελικής ευθείας»

Λευκωσία: Αναπροσαρμογή χρονοδιαγραμμάτων γίνεται και από τουρκικής πλευράς, μετά από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016. Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος χθες αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι εάν στις συνομιλίες επιτευχθεί ο στόχος για να διαμορφωθεί ένα γενικό πολιτικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του 2016, τότε μερικά θέματα ενδέχεται να αφεθούν για το 2017. 
Εξέφρασε την πίστη ότι αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να λυθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Με την τοποθέτηση του αυτή, ο κ. Ακιντζί επιβεβαιώνει ένα σενάριο που κυκλοφορούσε την τελευταία περίοδο στο παρασκήνιο, σύμφωνα με το οποίο, η διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων τοποθετούνταν χρονικά για τον Μάρτιο.

Περαιτέρω, είναι σαφές πως για την τουρκική πλευρά ισχύει η θέση πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια πολιτική συμφωνία, υπό τη μορφή κοινού ανακοινωθέντος, με την καταγραφή των συγκλίσεων, έστω κι εάν παραμείνουν ανοικτά κάποια θέματα. Χωρίς να κατονομάζονται ποια θέματα μπορεί να παραμείνουν άλυτα και να παραπεμφθούν σε ένα άλλο, μεταγενέστερο στάδιο, ενδεχομένως στο περιθώριο μιας πολυμερής διάσκεψης, είναι σαφές πως αυτά αφορούν το εδαφικό και την ασφάλεια.

Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν το ερχόμενο Σάββατο, ένα δηλαδή 24ωρο πριν την τριμερή, παρουσιάσθηκε πιο συγκρατημένος από ό,τι στο παρελθόν, αν και ο ίδιος με τις τελευταίες τοποθετήσεις του προσπάθησε να εξουδετερώσει κάθε προοπτική. Είπε πως με τις επαφές του στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, θα προσπαθήσει να προλειάνει το έδαφος που θα οδηγήσει στην τελευταία φάση του Κυπριακού. «Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Και κατά τις επαφές μας με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα αναζητήσουμε να το πετύχουμε», πρόσθεσε.

Σπεύδοντας να αναφέρει πως «στη Νέα Υόρκη κανείς δεν πρέπει να αναμένει ένα θαύμα. Η Νέα Υόρκη δεν αποτελεί την τελευταία φάση του Κυπριακού προβλήματος», είπε πως «στην διαπραγματευτική διαδικασία σημειώθηκε πρόοδος που δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε ότι το σημείο που έφθασαν στη διαδικασία δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

«Η γενική εικόνα είναι ότι έχει σημειωθεί μια καλή πρόοδος, ιδιαίτερα στα τέσσερα κεφάλαια», είπε ο κατοχικός ηγέτης υποδεικνύοντας ότι σ’ αυτά τα τέσσερα κεφάλαια υπάρχουν ακόμα θέματα που πρέπει να λυθούν και ότι μερικά από αυτά είναι σημαντικά και μερικά άλλα είναι τεχνικά.

Με πλήρη ομάδα στη Νέα Υόρκη

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Θα έχει, επίσης, συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τον Μουσταφά Ακιντζί συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη, ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος Μπαρίς Μπουρτζιού, ο Ειδικός Σύμβουλος επί Διπλωματικών Υποθέσεων και ΕΕ, Ερχάν Ερτσίν, ο ιδιαίτερος Γραμματέας Τζενκ Γκιούρτσαγ και ο Σερτάτς Γκιουβέν – μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής. Ο Ακιντζί, τον οποίον συνοδεύει στο ταξίδι του κι η σύζυγος του, Μεράλ Ακιντζί, αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 29 Σεπτεμβρίου.


Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube