Weather Icon

Ο Υπ. Ενέργειας στα Νέα του ΑΝΤ1 Κύπρου, για το πρώτο βήμα πώλησης κυπριακού ΦΑ στην Αίγυπτο

Μίλησε για τη σημαντική εξέλιξη της υπογραφής της συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου.

 Λουκάς Φέσιας
Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν σήμερα ιστορική συμφωνία για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Είναι η πρώτη, από μία σειρά συμφωνιών και προνοεί σεβασμό στις αποφάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ των δύο χωρών. Γιώργος Λακκοτρύπης και Ταρέκ Ελ Μόλα, ανέλυσαν τις γεωστρατηγικές και οικονομικές προοπτικές της συμφωνίας και έκαναν λόγο για αμοιβαίο όφελος των λαών των δύο χωρών.

 Στο πρώτο βήμα για την εμπορική ανάπτυξη και αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, προχώρησαν σήμερα Κύπρος και Αίγυπτος.
Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μόλα, υπέγραψαν το πρωί συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τερματικό υγροποίησης ή ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Αιγύπτου, για σκοπούς εγχώριας κατανάλωσης ή εξαγωγών.
Και δεσμεύτηκαν να σεβαστούν τις πρόνοιες των όποιων εμπορικών συμφωνιών συνάψουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΟΖ των δύο χωρών.
Σε κοινή, γραπτή δήλωση οι δύο Υπουργοί επισημαίνουν ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί μέρος μιας σειράς νομικών διευθετήσεων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου σε αγοραστές στην Αίγυπτο:
“Η συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσει περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος του κυπριακού και του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει και θα προάγει περαιτέρω το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου στο σύνολό της”.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, “ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα υποβοηθήσει και θα επιταχύνει τις εμπορικές συμφωνίες, όπως έχω αναφέρει, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο”.
Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου δήλωσε: “Προσβλέπω σε επιτάχυνση της διαδικασίας από εδώ και στο εξής και έχουμε την πρόθεση να αρχίσουμε άμεσα τις συζητήσεις μας για να τεθούν τα ορόσημα και ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα”.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Υπουργείο Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και Ταρέκ Ελ Μόλα ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για τους σχεδιασμούς και το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού.
Τα πλάνα των δύο χωρών, προνοούν ολοκλήρωση του έργου μέσα στη διετία 2020-2022 και δεν αποκλείουν τη διασύνδεση των κοιτασμάτων Λεβιάθαν, Αφροδίτη και Ζόρ, προς το έδαφος της Αιγύπτου.
Από πλευράς Καϊρου μάλιστα, επαναβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον για αγορά του κυπριακού φυσικού αερίου, παρά τις τεράστιες ποσότητες που εντοπίστηκαν στο κοίτασμα-μαμούθ Ζόρ.
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, “δεικνύουν και τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, τη βούληση τους να συνεργαστούν στενά, όχι μόνο για να επιτευχθούν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους, αλλά επίσης και για να βοηθήσουν, να στηρίξουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Όπως δήλωσε ο κ. Ταρέκ Ελ Μόλα, “αυτό επιβεβαιώνει την επιθυμία της Αιγύπτου για αγορά του κυπριακού φυσικού αερίου. Είναι μία μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό, είναι μεγάλη αγορά και έχει επίσης μια μοναδική γεωγραφική θέση για τη διαμετακόμιση του εμπορίου, παγκοσμίως”.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου μετέβη και στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη.
Στο μεταξύ, σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στο μέτωπο σύναψης στρατηγικών συμφωνιών στον τομέα φυσικού αερίου, μεταξύ της Κύπρου και χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Στις 23 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση των Τεχνικών Ομάδων Κύπρου και Ισραήλ, τα μέλη των οποίων μελετούν το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στις ΑΟΖ των δύο χωρών.
Τελικές αποφάσεις, αναμένεται να ληφθούν πριν από τη σύγκληση της επόμενης τριμερούς διάσκεψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
Ενώ, νέα τριμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Βασιλιάς Αμπντάλα στη Λευκωσία, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εταιρειών Noble, Shell και Delek, οι οποίες κατέχουν τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ANT1

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube