Weather Icon

Αρχίζει στο Εφετείο η δίκη της Siemens

Αρχίζει στο Εφετείο η δίκη της Siemens
    Παπαδάκου Γιάννα  
Δεκαεννέα χρόνια μετά την προμήθεια των ψηφιακών της Siemens στον ΟΤΕ και δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησης στη χώρα μας του πλέον συζητημένου, αλλά και πολύπλευρου πολιτικά σκανδάλου, αρχίζει την Τρίτη, 5 Ιουλίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, η δίκη που μπορεί και να ονομαστεί η δίκη της δεκαετίας. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόσφατα προαχθείς, Γ. Τσιμπέρης, παρότι έχει τοποθετηθεί στο Ναύπλιο, θα ολοκληρώσει τη δίκη και τότε θα μετατεθεί, όπως αναφέρουν έγκυρες ανώτατες δικαστικές πηγές. Η δίκη επρόκειτο να αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου, αλλά πήρε αλλεπάλληλες αναβολές, λόγω της απεργίας των δικηγόρων. Ως αγκάθια της δίκης αναδεικνύονται το αμετάφραστο βούλευμα (έχει και 16 γερμανούς -αλλοδαπούς κατηγορούμενους) και το ne bis in idem το γεγονός ότι κάποιοι έχουν ήδη δικαστεί από γερμανικά δικαστήρια.

Το βούλευμα παραπομπής των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση περιγράφει ότι η ζημιά από το σκάνδαλο για το ελληνικό Δημόσιο φθάνει τα 72.000.000 ευρώ, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου στη χρηματοδότηση των κομμάτων από τη γερμανική εταιρεία, την οποία ευθέως περιγράφουν δυο δικαστικές αποφάσεις: Η μια έχει εκδοθεί από το Πρωτοδικείο του Μονάχου (αφορά τον Μιχάλη Χριστοφοράκο), ενώ η δεύτερη αφορά τον συμβιβασμό του ελβετικού Δημοσίου με τον Πρόδρομο Μαυρίδη (πλήρωσε ένα ποσό και σε κοινωφελή ιδρύματα). Η διάταξη της Ομοσπονδίας της Ζυρίχης ( όπως έχει αποκαλύψει το Βήμα) και συγκεκριμένα του Λίνχαρντ Όξνερ, αναφέρει ρητά ότι ότι το 2% της Σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία δόθηκε στο ΠαΣοΚ. Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρία άλλου μεγαλοστελέχους της εταιρείας, χρήματα δίνονταν από το τμήμα τηλεπικοινωνιών σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα.
Οι κατηγορούμενοι
Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, κατηγορούμενος στην υπόθεση μεταξύ των 64 με βάση τα έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στη δικογραφία στη διάρκεια της δεκαετούς διερεύνησης της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη, φαίνεται ότι έχει διακινήσει ένα υπέρογκο ποσό, περίπου 180 εκ. ευρώ, το οποίο διακινήθηκε μέσω 11 τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία περιέργως έφθασε στην Εξεταστική Επιτροπή, ένα μήνα μετά το κλείσιμο της Επιτροπής. Μάλιστα η Έκθεση διαβιβάστηκε στην τότε ανακρίτρια, Μαρία Νικολακέα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε, παρά μόνο από τους δημοσιογράφους. Μεγάλα ποσά εμφανίζονται επίσης να έχουν διακινηθεί και μέσω των άλλων στελεχών της και κατηγορουμένων σήμερα της Siemens Ελλάς, Ηλία Γεωργίου και Χρήστου Καραβέλλα. Στο σπίτι του Ηλία Γεωργίου έγινε πρόσφατα έφοδος από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αφού εντοπίστηκε και στα Πάναμα Πέιπερς. Κατασχέθηκε σκληρός δίσκος από το σπίτι του και η Οικονομική Εισαγγελία ψάχνει τώρα, αν υπάρχει σχέση μεταξύ των λογαριασμών του και μαύρου πολιτικού χρήματος. Ο Ηλίας Γεωργίου κατηγορείται και για τη δωροδοκία του Τάσου Μαντέλη, μία δίκη, που γίνεται εδώ και 3,5 χρόνια με μέλος του δικαστηρίου να εμφανίζει προβλήματα υγείας, ώστε να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η όλη διαδικασία…
Τα μικρότερα ευρήματα στην Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος τα έχει ο εμφανιζόμενος στο βούλευμα ως πρώτος κατηγορούμενος, Μιχάλης Χριστοφοράκος. Εμφανίζεται να έχει εισπράξει μόνο τους μισθούς του, μέρος των οποίων έχει διατεθεί για δάνειο, το οποίο πληρώνει στην εταιρεία, αφού με δάνειο αγοράστηκε το σπίτι στην Εκάλη…Ο ίδιος θα εκπροσωπηθεί στη δίκη με τρεις δικηγόρους. Εκκρεμούν σε βάρος του τέσσερα εντάλματα σύλληψης, αλλά η γερμανική Δικαιοσύνη έχει αρνηθεί την έκδοσή του, λόγω γερμανικής υπηκοότητας. Τα ευρήματα της δικογραφίας, που τον αφορούν δεν είναι χρηματικά, αφού δεν εμφανίζεται να διακινεί, ούτε ευρώ, αλλά το κατηγορητήριο στηρίζεται σε καταθέσεις άλλων συγκατηγορουμένων του, όπως του Ράινχαρτ Σίκατσεκ και του Μάκλ Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι θεωρούνται οι θεματοφύλακες των μαύρων ταμείων, οι οποίοι διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ και προς την Ελλάδα.
Ο άλλος απών της δίκης, ο οποίος πάντως δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στη δίκη, λόγω αγνώστου διαμονής, είναι ο Χρήστος Καραβέλας. Ενώ εμφανιζόταν ως κάτοικος Νότιας Αμερικής από το 2009, πληθαίνουν τα στοιχεία, τα οποία θεμελιώνουν το γεγονός ότι δεν εγκατέλειψε την Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες το 2010 εθεάθη σε ραντεβού με τον δικηγόρο του στο Μόντε Κάρλο, ενώ πριν από περίπου έξι μήνες εθεάθη στην κωμόπολη Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο! Όσοι τον γνωρίζουν επιμένουν ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ την αδυναμία του στα ακίνητα, αλλά και στη Γερμανία ακόμα ασχολείται με πώληση ακινήτων έξω από το Μόναχο, όπου εθεάθη να βγάζει φωτοτυπίες από συμβόλαια…
Βασικός κατηγορούμενος από την πλευρά των στελεχών του ΟΤΕ, που φαίνεται να χρηματίστηκαν είναι ο Γιώργος Σκαρπέλης,πρώην αντιπρόεδρος του ΟΤΕ, ο οποίος φαίνεται να εισέπραξε από τον Ηλία Γεωργίου το ποσό των 6,5 εκ. ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ακολουθούν οι άλλοι κατηγορούμενοι, Γρεβενίτης, Αυλωνίτης, Νικάκης, Κόκκινος κ.λ.π. Τη μεγαλύτερη μίζα την εισέπραξε, πάντως ο καθηγητής,νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ, Κ. Ξυπολιάς, ο οποίος αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά πέθανε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2009.
Μυστήριο υπάρχει και για τον θάνατο του άλλοτε οικονομικού στελέχους της Siemens Νοϋμπύργκερ, ο οποίος έπεσε με το αυτοκίνητό του από γέφυρα του Μονάχου, αλλά ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία. Ο τελευταίος άνθρωπος που έφαγε μαζί του, πάντως, ο Τόμας Γκάνβιντ, επίσης κατηγορούμενος στη δίκη των 64, δήλωσε στο Focus ότι, όταν το άκουσε σκέφτηκε ότι “τον φίλο μου τον έριξαν από τη γέφυρα”.
Εκτός από τον Νοϋμπύργκερ κατηγορούμενος στη δίκη είναι και ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας Φον Πύρερ, ο οποίος ακόμα και σήμερα θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την καγκελάριο Μέρκελ. Φυσικά έχουν παραπεμφθεί για ενεργητική δωροδοκία και οι Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, καθώς και το άλλοτε μεγαλοστέλεχος της εταιρείας Γιούνγκ.
«Αδυναμίες» και… «ορφανά» εκατομμύρια
“Ορφανά ” εμφανίζονται από τις κινήσεις λογαριασμών και 55 εκατομμύρια ευρώ, που διακινήθηκαν αλλά δεν ξέρουμε πού κατέληξαν. Αίσθηση προκαλεί για παράδειγμα ότι δεν έχει κληθεί από τη δικαιοσύνη, ούτε ως μάρτυρας ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Μπένχαρτ Ντόμπεκ, ο οποίος μάλιστα είναι το πρόσωπο που υπέγραψε με τον ΟΤΕ την σύμβαση 8002, η οποία κρίνεται στη δίκη – μαμούθ, η οποία αρχίζει αύριο…
Μια άλλη αδυναμία, πάντως, που εντοπίζουν όσοι γνωρίζουν τη δικογραφία είναι και το γεγονός ότι κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τόσο ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος εισέπραξε το 1.000.000 γερμανικά μάρκα για λογαριασμό του ΠαΣοΚ, όσο και οι μεσάζοντες φίλοι του, που τον βοήθησαν να εισαγάγει τα χρήματα. Μάλιστα η μια γυναίκα, που είναι κατηγορουμένη δηλώνει αδυναμία να πληρώσει ακόμα και δικηγόρο και στην πρώτη ημέρα της δίκης ζήτησε να της διοριστεί από το δικαστήριο.
Οι μάρτυρες, που έχουν κληθεί είναι 48, με τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας να είναι σε περίοπτη θέση (όπως ο Π. Ξυνής), η γραμματέας του Χ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, με τους τέσσερις άνδρες της φρουράς ασφαλείας της, η οποία έχει εμφανίσει το ημερολόγιό της ως το άλφα και το ωμέγα του σκανδάλου, αλλά και ο Ε. Σέκερης, πρώην συγγραμβός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και σημερινό στέλεχος της Siemens Ελλάς…
Στο περιθώριο όλων αυτών υπάρχει σε εκκρεμότητα και η αναθεώρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens, ο οποίος υπεγράφη το 2012 και έχει χαρακτηριστεί ως “άθλιος” από υπουργούς της κυβέρνησης. Αυτές τις ημέρες υπάρχει κινητικότητα για συνάντηση στη Γερμανία μελών της κυβέρνησης και στελεχών της γερμανικής εταιρείας για την αναθεώρησή του…
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube