Γενικά θέματα 16 Ιουλίου 2016

Η νύχτα που ο Ερντογάν παραλίγο να χάσει την Τουρκία

Η νύχτα που ο Ερντογάν παραλίγο να χάσει την Τουρκία

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ενδέχεται να ενθαρρύνει την προσπάθεια Ερντογάν να αυξήσει τις εξουσίες του, γράφει στο Foreign Policy o Noah Blaser. Η στήριξη των πολιτών, τα κίνητρα του στρατού και γιατί ο μόνος σίγουρος χαμένος θα είναι η Δημοκρατία. Οι διεθνείς προεκτάσεις.

Σχεδόν κανένας δεν το περίμενε, όμως το βράδυ της Παρασκευής πλήθος στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων κατέβηκαν στις μεγάλες πόλεις όλης της Τουρκίας, κλείνοντας μεγάλους δρόμους και κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Ο στόχος τους δεν ήταν άλλος από το να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και να εξαπολύσουν το τέταρτο επιτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της ιστορίας της Τουρκίας.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν με μεγάφωνα απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ τα μέσα ενημέρωσης άφηναν να εννοηθεί ότι ομάδα διαφωνούντων εντός του στρατού είχε πάρει ως όμηρο τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας.
Ακυρώθηκαν διεθνείς πτήσεις και η μετάδοση πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σταμάτησε. Πολεμικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε την έδρα του Τουρκικού κοινοβουλίου, προτού καταρριφθεί, ενώ στρατιώτες εισέβαλαν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας.
Όμως ο Ερντογάν, που βρίσκονταν σε διακοπές στη νότια Τουρκία, παρέμενε ασύλληπτος, δείχνοντας πως το πραξικόπημα απέτυχε να τον ανατρέψει.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube