Γενικά θέματα 18 Ιουλίου 2016

Ένα ένα τα στοιχεία που οδήγησαν στην αποτυχία του πραξικοπήματος

Ένα ένα τα στοιχεία που οδήγησαν στην αποτυχία του πραξικοπήματος

Πώς αχρήστευσαν το διάδρομο προσγείωσης των στασιαστών στην Άγκυρα

  • Δύο F-4E 2020, σαν αυτά που βομβάρδισαν το διάδρομο προσγείωσης στο Ακιντζί (φωτ.: dailyairforce.com)
Ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα επιχειρήσεων των στασιαστών, από όπου οι πραξικοπηματίες διηύθυναν τις επιχειρήσεις τους, ήταν η αεροπορική βάση του Ακιντζί, στην Άγκυρα. Εκεί είναι η έδρα της 4η Πτέρυγας Μάχης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που διαθέτει δυο μοίρες F-16. 

Η 4η Πτέρυγα Μάχης θεωρείται από τις αξιόμαχες γιατί αεροσκάφη της συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς εναντίον κουρδικών στόχων, όλα αυτά τα χρόνια που διαρκεί η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κούρδων και του τουρκικού κράτους. 
Στην αεροπορική βάση του Ακιντζί λοιπόν, οι πραξικοπηματίες έφεραν και δυο αεροσκάφη τάνκερ, για τον ανεφοδιασμό εν πτήσει των έξι F-16 που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εκφοβισμού και βομβαρδισμών στόχων –κυρίως στην Άγκυρα και εν μέρει στην Κωνσταντινούπολη. Όταν μετά από τις δυο πρώτες ώρες από την εκδήλωσή του, το πραξικόπημα είχε πλέον φανεί ότι θα αποτύχει, δυο βομβαρδιστικά F-4E 2020, της 111 Μοίρας της της τουρκικής ΠΑ, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Εσκίσεχιρ και με κατάλληλες βόμβες βομβάρδισαν το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου του Ακιντζί. 
Τι πέτυχαν μ’ αυτό; Πρώτον να μην απογειωθούν άλλα F-16 των στασιαστών και δεύτερον, να μην μπορούν να προσγειωθούν τα έξι εν πτήσει F-16, για ανεφοδιασμό όχι καυσίμων αλλά πυρομαχικών. 
Είναι μια από τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην αποτυχία του εγχειρήματος. 

http://www.pontos-news.gr/article/152428/pos-ahristeysan-diadromo-prosgeiosis-ton-stasiaston-stin-agkyra 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube