Πραξικόπημα, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία
δικηγόρος
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία απέδειξε, εκτός των άλλων, και την παντελή έλλειψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι είδαμε εικόνες με Τούρκους στρατιωτικούς να υποβάλλονται στον απόλυτο ανθρώπινο εξευτελισμό. Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βασανιστήρια από φορείς του επισήμου τουρκικού κράτους στους συλληφθέντες. Η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει και κάτι κυριολεκτικώς εξωφρενικό. Ότι ορισμένοι κρατούμενοι υπέστησαν βιασμό με γκλομπ! Αυτές είναι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των οποίων ευχερώς μπορεί να λάβει γνώση οποιοσδήποτε ενημερωμένος πολίτης στον κόσμο.
Αυτή η έκπτωση των ανθρώπινων ενστίκτων και η επικράτηση των βάρβαρων γίνεται και για λόγους εκδικήσεως των αποπειραθέντων να καταλύσουν το υπάρχον καθεστώς της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διώξεις και φυλακίσεις άνω των 60.000 κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων και καθηγητών πανεπιστημίων. Η απάνθρωπη μεταχείριση των συλληφθέντων από τις τουρκικές αρχές αποδεικνύει, ότι κάθε άλλο παρά δημοκρατικό είναι το πολίτευμα της γείτονος.
Οι ανωτέρω αποκαλύψεις διαλύουν τις ψευδαισθήσεις ακόμη και των πιο επιφυλακτικών. Να θυμίσουμε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας σ’ αυτήν προσπαθεί, και σε κάποιο βαθμό το είχε επιτύχει, να έλξει την Τουρκία προς την πλευρά του πολιτισμού. Η μη απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες εξαιτίας της εμμονής της Άγκυρας στη μη τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού της νόμου υποδηλώνει, ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει ούτε χιλιοστό στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι εξωτερικευμένες κρατικές συμπεριφορές της Τουρκίας απομακρύνουν την είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η αναστολή διατάξεων της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με σκοπό την εν τοις πράγμασιν συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν, παρά το ισχύον πολίτευμα της Τουρκίας, η μετακίνηση και δίωξη χιλιάδων δικαστών καθιστούν την Τουρκία μια χώρα, στην οποίαν οι ανθρώπινες ελευθερίες και οι εγγυήσεις γι’ αυτές έχουν κατ’ ουσίαν υποβαθμισθεί έως εξαφανισθεί.
Χαριστική βολή στο κεφάλι των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία αποτελεί η άρνηση των νομικών παραστατών, ήτοι των Τούρκων δικηγόρων, να αναλάβουν την υπεράσπιση κατηγορουμένων για το πραξικόπημα. Οι δικηγορικοί σύλλογοι στην Τουρκία δεν έχουν εκδώσει κάποιο δελτίο τύπου ή κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά έχει μεταδοθεί το κλίμα που απαγορεύει στους Τούρκους δικηγόρους να υπερασπιστούν «τρομοκράτες». Οι ίδιοι οι δικηγόροι εφαρμόζουν στην εντέλεια αυτή τη γραμμή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απαράγραπτα νομικά κενά στις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
Καθίσταται σαφές, ότι πόρρω απέχει η Τουρκία από την δημοκρατική δομή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Όμως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι ουδείς έως τώρα έχει καταγγείλει το τουρκικό καθεστώς νομίμως και αρμοδίως στους Διεθνείς Οργανισμούς.