Weather Icon

Ποιος είναι ο Τζέιμς Σταυρίδης, που η Κλίντον τον θέλει για αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Ποιος είναι ο Τζέιμς Σταυρίδης, που η Κλίντον τον θέλει για αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

  • (Φωτ.: Facebook)
Το παρατσούκλι του είναι Ζορμπάς, και σύμφωνα με τους New York Times πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της γενιάς του. Ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον, δεν κρύβει τις ελληνικές του ρίζες.

Γιος του επίσης στρατιωτικού Τζορτζ Ζαφείρη Σταυρίδη, υπηρέτησε ως ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, από το 2009 έως το 2013.
Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας ήρθε κοντά στις ρίζες των Πόντιων προγόνων του, μια εμπειρία που αποτύπωσε στο βιβλίο του Destroyer Captain: Lessons of a First Command Captain. «Στις αρχές του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός και γεροδεμένος Έλληνας δάσκαλος ονόματι Δημήτριος Σταυρίδης, απελάθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο της “εθνικής εκκαθάρισης” που έγινε εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
»Μόλις που σώθηκε βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του για να περάσει το Αιγαίο με μια μικρή βάρκα για την Αθήνα και από εκεί στη Νήσο Έλις. Ο αδελφός του δεν στάθηκε τόσο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους στο πλαίσιο της βίας που ασκήθηκε στην ελληνική μειονότητα», γράφει ο Τζέιμς Σταυρίδης.
Όπως αναφέρει, μια άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας ήταν «η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία», και αποτέλεσε το έναυσμα για να γράψει για τον Πόντιο παππού του. «Ο εγγονός του, που ξέρει μόλις και μετά βίας λίγες λέξεις στα ελληνικά, επιστρέφει ως διοικητής ενός αντιτορπιλικού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια την πόλη, τη Σμύρνη που τώρα ονομάζεται Ιζμίρ, από την οποία εκείνος έφυγε με ένα προσφυγικό σκάφος πριν από τόσα χρόνια».
Ο 61χρονος σήμερα Τζέιμς Σταυρίδης μετά την αποστράτευσή του, το 2013, έγινε κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts, κοντά στη Βοστόνη.
Σε εκτενές δημοσίευμα της Washington Post, άνθρωποι που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιγράφουν τον ναύαρχο εν αποστρατεία ως ένα στρατιώτη και λόγιο, ως έναν άνθρωπο ταλαντούχο τον οποίο όσοι γνωρίζουν τον τοποθετούν πολύ ψηλά. Ο ίδιος, το 2012 σε ομιλία του για την παγκόσμια ασφάλεια τον 21ο αιώνα, είχε πει: «Η θέση μου για εμάς σήμερα είναι ότι αντί να χτίζουμε τείχη για να δημιουργήσουμε ασφάλεια, χρειάζεται να χτίσουμε γέφυρες».
Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της διεθνούς διπλωματίας, η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια ρητορική. Αν και κανένας από το στρατόπεδο της υποψήφιας των Δημοκρατικών δεν επιβεβαιώνει την είδηση για τον Τζέιμς Σταυρίδη, εντούτοις τονίζουν ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να διαλέξει κάποιον με στρατιωτική εμπειρία για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
«Ο κ. Σταυρίδης ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή», σχολίαζαν, ενώ το Reuters σημειώνει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο θα δώσει ένα στρατιωτικό βάρος στο ψηφοδέλτιο της Κλίντον.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube