Weather Icon

Το νέο βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη παρουσιάστηκε στον Ιανό, στην Αθήνα

Το νέο βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη παρουσιάστηκε στον Ιανό, στην Αθήνα
Ο εκδότης της “δημοκρατίας” Γιάννης Φιλιππάκης και ο αρθρογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Κρίση και Πατριωτισμός”, Σάββας Καλεντερίδης
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου. Τι είπε ο εκδότης της «δημοκρατίας»Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο βιβλιοπωλείο Ιανός ο συγγραφέας και αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Σάββας Καλεντερίδης παρουσίασε το βιβλίο του «Κρίση και Πατριωτισμός». Ο κ. Καλεντερίδης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να επαναδιατυπώσουμε σήμερα τον όρο πατριωτισμός, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα, λέγοντας: «Εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, το 2050 δεν θα υπάρχει ούτε Ελλάδα ούτε Κύπρος ούτε ελληνικό έθνος.

Ο τόπος αυτός θα κατοικείται από κάποιον πληθυσμό ανομοιογενή, που θα μιλάει κάτι που θα θυμίζει ελληνικά». Παράλληλα, ο κ. Καλεντερίδης πρόσθεσε: «Τον πατριωτισμό, τον οποίο αν ανακαλύψουμε ξανά, αναδιφώντας στις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας, αν τον επαναφέρουμε στο προσκήνιο και ας επανακαθορίσουμε και ενστερνιστούμε την έννοιά του με όρους 21ου αιώνα, τότε και μόνον τότε θα βρούμε το νήμα που θα μας ενώσει, θα μας κάνει πιο δυνατούς και θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση».


Η «δημοκρατία» ήταν συνδιοργανωτής της πολύ πετυχημένης παρουσίασης. Ο εκδότης της Ιωάννης Φιλιππάκης στη σύντομη παρέμβασή του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Αν πριν από έξι χρόνια, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά η «δημοκρατία» μας, έλεγε κάποιος ότι θα παρουσιάζαμε σήμερα ένα βιβλίο με τον τίτλο “Κρίση και Πατριωτισμός”, θα τον κοιτάζαμε με μεγάλη περιέργεια. Γιατί; Μα γιατί:
1. Κανείς δεν θα πίστευε ότι η ΚΡΙΣΗ θα διαρκούσε τόσο.
2. Κανείς δεν θα πίστευε ότι ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ θα είχε εξελιχθεί σε έννοια που θα χρειάζεται κάποιος να την εξηγεί και να την υπερασπίζεται.
3. Και γιατί κανείς δεν θα πίστευε ότι η “δημοκρατία” όχι μόνο θα εξακολουθούσε να εκδίδεται, αλλά θα ήταν ήδη στη δεύτερη θέση στις κυκλοφορίες των ημερησίων πανελλαδικών εφημερίδων.

Τον συγγραφέα, τον αγαπημένο μου πλέον φίλο Σάββα Καλεντερίδη, τον γνώρισα προσωπικά τότε. Οταν τον παρακαλέσαμε να μας βοηθήσει με τις δυνάμεις του, τα πιστεύω του και τη θέλησή του στην έκδοση της “δημοκρατίας”, μας έδωσε όχι μόνο μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη δύναμη να πετύχουμε στην προσπάθειά μας. Δεν ήταν και λίγο να έχουμε στο πλάι μας έναν ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΗΡΩΑ. Γιατί ο Σάββας Καλεντερίδης συγκαταλέγεται ήδη στο πάνθεον των ηρώων, με ό,τι σημαίνει αυτό. Με την αγάπη και την αποδοχή κάθε Ελληνα, με τη μήνι αλλά και τον σεβασμό κάθε ξένου που επιβουλεύεται την πατρίδα μας και, βέβαια, με την αδιαφορία και την αγνωμοσύνη του σύγχρονου επίσημου κράτους. Αυτή, άλλωστε, δεν είναι η τύχη των Ελλήνων ηρώων ανά τους αιώνες;

Κρίση; Πατριωτισμός; Δύο έννοιες που αποδείχθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες. Γιατί αν οι ηγεσίες του τόπου μας διακατέχονταν από πατριωτισμό, δεν θα είχαμε αντιμετωπίσει καμιά κρίση. Και όταν λέμε “ηγεσίες”, δεν εννοούμε μόνο την πολιτική. Η πατρίδα μας έχει εδώ και δεκαετίες, εκτός από έλλειμμα πολιτικής, και έλλειμμα πνευματικής αλλά και επιχειρηματικής ηγεσίας.

Δυστυχώς, αυτό το έλλειμμα όχι μόνο μας έφερε την κρίση και τα συνεπακόλουθά της -Μνημόνια, ύφεση, φτώχεια, μετανάστευση του πιο δημιουργικού κομματιού μας-, αλλά την έκανε και ευάλωτη σε κάθε ξένη παρέμβαση. Και ας ελπίσουμε μόνο παρέμβαση και όχι επέμβαση. Την έκανε ουσιαστικά να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία της.

Ο Σάββας, σε μια σειρά άρθρων του, προσπάθησε, και προσπαθεί ακόμα, να φωτίσει όλες τις πτυχές της κρίσης για το έθνος μας. Οσο ο πτέραρχος, όσο και ο αγαπημένος μου φίλος Γιώργος Τανισκίδης, αλλά και ο εκλεκτός δικηγόρος κ. Μπαλακτάρης θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν πώς κάθε γενιά εκλαμβάνει τη διαχρονική έννοια του πατριωτισμού. Εγώ, αν θα μου επέτρεπε ο συγγραφέας, θα έκανα μια διαφοροποίηση στον τίτλο του βιβλίου: Κρίση ή Πατριωτισμός».

Στην εκδήλωση ήταν ομιλητές ο πτέραρχος εν αποστρατεία Παναγιώτης Μπαλές, ο πρόεδρος του Core Capital Partners SA Γιώργος Τανισκίδης και ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπαλακτάρης. Τη συζήτηση συντόνισε η διευθύντρια των εκδόσεων Ινφογνώμων Χριστίνα Χαφουσίδου.
Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. Νίκος Χαβούτης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης και Γιώργος Βλάχος, οι πρώην υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ακης Γεροντόπουλος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube