REAL TIME |

Stratfor: Παιχνίδι υψηλού κινδύνου, με θύμα την Ελλάδα

Δεν θα διαθέτει τα «πυροτεχνήματα της βερσιόν του 2015», ωστόσο το καλοκαίρι του 2016 είναι αρκετά πιθανό ότι θα έχει και αυτό τη δική του ελληνική κρίση, εκτιμά άρθρο του ινστιτούτου γεωπολιτικών μελετών Stratfor. 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι παίκτες παραμένουν οι ίδιοι, ωστόσο πλέον έχουν αλλάξει ρόλους. 
Κάνοντας αναδρομή στην κρίση του 2015, το Stratfor θυμίζει στην ανάλυσή του ότι Γερμανία, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένωσαν τότε τις δυνάμεις τους για να επιβληθούν στην «απείθαρχη» (και υψηλά χρεωμένη) Ελλάδα, ενώ τώρα η χώρα πλέον δεν «επαναστατεί». Ένα χρόνο μετά, η ίδια κυβέρνηση που αντιστεκόταν στη λιτότητα είναι πρόθυμη «να πάρει το φάρμακό της», με τη μορφή σκληρών μεταρρυθμίσεων.   
Ωστόσο, τονίζει το Stratfor, οπως συμβαίνει συχνά μετά από μία νίκη, οι πρώην σύμμαχοι αγωνίζονται τώρα μεταξύ τους. 
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ και η Γερμανία, που είχαν συσπειρωθεί γύρω από την επιχειρηματολογία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειαζόταν η Ελλάδα, αναμετρώνται τώρα μεταξύ τους γύρω από το ζήτημα της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους. Οι ηγέτες της Γερμανίας, ενόψει των ομονσπονδιακών εκλογών του 2017, αισθάνονται την πίεση που προκύπτει από τα χρήματα που οφείλει η Ελλάδα στους φορολογούμενους της χώρας, ενώ το ΔΝΤ πλέον λειτουργεί λιγότερο με πολιτικούς όρους και περισσότερο σύμφωνα με την εντολή του, να δανείζει δηλαδή χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρίς να τις καταστρέφει οικονομικά. Και έχοντας λάβει υπόψη τους (οικονομικούς) υπολογισμούς, εκτιμά ότι η τρέχουσα συμφωνία δεν είναι διαχειρίσιμη για μια χώρα με τη θέση της Ελλάδας.  

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube