Weather Icon

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Ενώ συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στους στρατούς της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κυβέρνηση της Αρμενίας απέφυγε να καταθέσει ένα κατηγορηματικό σχέδιο νόμου για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οπως ανακοινώθηκε, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Βουλής δεν θα συζητήσει συγκεκριμένο νόμο. Ωστόσο, δηλώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και παίρνοντας υπόψιν την εξελισσόμενη κατάσταση και εξωτερικούς παράγοντες.

Πάντως, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε για άλλη μια φορά τη διαθεσιμότητά του, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ από το 1994, να συμβάλει στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

Φυσικά, η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας που επικράτησε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δεν πρόκειται να επιλυθεί. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ (βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν με 150.000 Αρμένιους και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του) και ολόκληρος ο Καύκασος είναι μέρος ενός ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο της Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το κουβάρι είναι μπλεγμένοι οι λαοί, στην κόντρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσίας, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτό επιβεβαιώνει και διαμεσολάβηση της λεγόμενης Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), από το 1994, μετά τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με χιλιάδες θύματα, όπου συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Από τότε, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και 7 ακόμα περιοχές ελέγχονται από τον αρμενικό στρατό και το Αζερμπαϊτζάν, θεωρώντας τες «κατεχόμενα εδάφη», συνεχίζει να τις διεκδικεί.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8882743

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube