REAL TIME |

Σάββας Καλεντερίδης: Το Αιγαίο και η Ελλάδα μεταξύ «σφύρας και άκμονος»

Σάββας Καλεντερίδης: Το Αιγαίο και η Ελλάδα μεταξύ «σφύρας και άκμονος»

Η επιχείρηση γεωπολιτικής περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα, ξεκίνησε την επομένη της λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που βρήκε τη Σοβιετική Ένωση στην καρδιά της Ευρώπης, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σε πρώτη φάση επιδίωξη ήταν να απωθηθεί από την κεντρική Ευρώπη η ρωσική επιρροή και να χάσει τα «κεκτημένα» η Σοβιετική Ένωση. Η φάση αυτή έχει ολοκληρωθεί με την επανένωση της Γερμανίας και την είσοδο στο ΝΑΤΟ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που άλλοτε ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Σε δεύτερη φάση στόχος της Δύσης ήταν η εξάλειψη από τη Βαλκανική κάθε επιρροής που ασκούσε η Ρωσία. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας – εκκρεμεί των Σκοπίων λόγω βέτο Καραμανλή. Μέρος της φάσης αυτής ήταν και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με τη Σερβία να αποτελεί το τελευταίο «προπύργιο» της Μόσχας στην περιοχή.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο όλο σχέδιο απώθησης της Μόσχας από την Ευρώπη, μια ιδιάζουσα εκκρεμότητα αποτελεί η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η συνέχεια του άρθρου στο  Pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube