REAL TIME |

Επιστολή Αναστασιάδη προς Γιούνκερ για την αξιολόγηση της Τουρκίας

Ασύμβατες θεωρεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης τις δηλώσεις της Τουρκίας, που χθες αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, με την Συμφωνία Επανεισδοχής και τον Οδικό Χάρτη για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους.Κυριάκος Πομηλορίδης 
Αυτό σύμφωνα με το προεδρικό μέγαρο περιέχεται σε επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, στην οποία γίνεται παράλληλα λόγος για παραλήψεις σε κενά στη αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
 Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ με την οποία αφού επισημαίνει κενά και παραλήψεις στο έγγραφο αξιολόγηση της επιτροπής για την Τουρκία, καταγγέλλει ως ασύμβατες τις τουρκικές θέσεις, απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σχολιάζοντας το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με γραπτή του δήλωση, αναφέρει παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς Γιούνγκερ ξεκαθαρίζει τα επίμαχα για την Κύπρο σημεία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί της φιλελευθεροποίησης, η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του Οδικού Χάρτη έναντι και της Κύπρου και να υπάρξει παράλληλα η απαιτούμενη αποτελεσματική συνεργασία. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή τονίζει το ασυμβίβαστο των δηλώσεων της Τουρκίας με το περιεχόμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του Οδικού Χάρτη. 
Παράλληλα και με αφορμή αντιδράσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την στάση της Λευκωσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε πως και για τις δύο επιστολές της Τουρκίας  το 2013, και το 2015) το Συμβούλιο και η Επιτροπή, μετά από διαβήματα και παραστάσεις της Λευκωσίας, αλλά και σε συντονισμό τους με την Κυπριακή Δημοκρατία – απάντησαν καταλλήλως την Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι μονομερείς δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική ισχύ, ότι η ΕΕ αποτελείται από 28 κράτη μέλη, καλώντας την ταυτόχρονα να συμμορφωθεί, να αποσύρει δηλαδή και τις δύο αυτές δηλώσεις. 
Η αποκάλυψη χθες το βράδυ από τον ΑΝΤ1 του περιεχομένου της τουρκικής επιστολής προκάλεσε και την αντίδραση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. 
«Η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ με αυτές τις θέσεις της Τουρκίας και η Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να δώσει ελεύθερη βίζα», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ʼντρος Κυπριανού δεν έκρυψαν ούτε και σήμερα την ανησυχία τους για επιπτώσεις στο κυπριακό, μετά και την απομάκρυνση Νταβούτογλου από τον Ερντογάν. Στον απόηχο πάντα των αποκαλύψεων του ΑΝΤ1. 
Πλέον ο κ. Ερντογάν είναι σε όλους γνωστό ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και δεν μπορεί να έχει άλλοθι σε οποιοδήποτε τρίτο εάν η Τουρκία δεν επιδείξει μια πραγματική βούληση για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο κ. Νεοφύτου.
“Η Τουρκία κλιμακώνει την αδιαλλαξία έναντι σε διάφορες απαιτήσεις της ΕΕ και μας ανησυχεί ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ. Ελπίζω και εύχομαι να μην προβούν σε περαιτέρω υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας και να επιμείνουν στα ζητήματα, τα οποία είχαν καθοριστεί από την αρχή» επισήμανε ο Άντρος Κυπριανού. 
Και οι δύο συμφώνησαν ότι παρά ταύτα ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να συνεχίσει την την προσπάθεια, επιμένοντας στις βασικές αρχές λύσης, του κυπριακού. 
Νωρίτερα ΕΔΕΚ και Συμμαχία πολιτών είχαν αφήσει αιχμές για το κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική προληπτική αντίδραση από τη Λευκωσία σε σχέση πάντα με την τουρκική επιστολή.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube