Γενικά θέματα 26 Μαΐου 2016

Ο Τούρκος «μεγάλος αδελφός»

Η τουρκική εξωτερική πολιτική στη μετά Νταβούτογλου εποχή
Εξετάζοντας τις σχέσεις Τουρκίας και ISIS, είναι πάρα πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων του ISIS στην περιοχή από την τουρκική πλευρά, αλλά και οι οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Η δε αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέντ Νταβούτογλου, λίγα πράγματα αναμένεται να αλλάξει στην τουρκική εξωτερική πολιτική, μια εξωτερική πολιτική που δείχνει να κινείται σε σταθερό άξονα και να παραμένει ανεπηρέαστη από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό. Στην πραγματικότητα, η απουσία του Νταβούτογλου είναι πιο πιθανό να ενισχύσει τον απολυταρχικό Ερντογάν, ο οποίος έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει τη ναζιστική Γερμανία ως παράδειγμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης την οποία επιθυμεί και για την χώρα του. Αυτό που σίγουρα αναμένεται είναι η «εκκαθάριση» του τοπίου με την απομάκρυνση ενός μεγάλου αριθμού στελεχών της τουρκικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματικών που είχαν –έχουν υποστηρίξει τις πολιτικές του Νταβούτογλου. Και όπως όλα δείχνουν, η «εκκαθάριση» αυτή θα κυλήσει ομαλά, δίχως τριγμούς στο εσωτερικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ρίζες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ρίζες, που συνδέονται με την ιστορία και την γεωγραφία. Η Τουρκία βλέπει ως ιστορική κληρονομιά – ιδιοκτησία, όλες τις περιοχές που άλλοτε ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία. Τα σουνιτικά κράτη της ευρύτερης περιοχής βλέπουν την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως «μεγάλος αδελφός». Ένας αδελφός που ανταγωνίζεται τους πάντες για επιρροή σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ παράλληλα διατηρεί βλέψεις για ρόλο και στο παγκόσμιο σκηνικό. Στον αντίποδα, η Τουρκία βλέπει τον αραβικό κόσμο και τους υπόλοιπους Σουνίτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων, ως μια παλαιά και πλέον απολεσθείσα ιδιοκτησία, η οποία όμως έχει τον έλεγχο σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή. Κοιτάσματα, που δεν διαθέτει η Τουρκία και στα οποία δεν έχει καμία πρόσβαση. Δίχως αυτή την κατοχή και την πρόσβαση, η Τουρκία δεν έχει καμία τύχη στο να είναι σταθερή και ανεξάρτητη γεωπολιτικά, αλλά ούτε και να ανταγωνιστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία και άλλα κράτη της Δύσης
για τη συνέχεια FA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube