Weather Icon

Η συμμορία και το χρέος

Η συμμορία και το χρέος
Π​​ριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt μελέτη του European School of Management and Technology, ιδιωτικής σχολής χρηματοδοτούμενης από τη γερμανική βιομηχανία, σχετικά με το ελληνικό χρέος και ιδίως με τη διοχέτευση των χρημάτων διάσωσης που εδόθησαν για να αποφύγει την ασύνταχτη κατάρρευση η ελληνική οικονομία. Ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε ήταν ότι μόλις 9,7 δισ. ευρώ ή λιγότερο από το 10% του συνολικού ποσού κατευθύνθηκε, στην πραγματικότητα, στη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού. Η αλήθεια είναι εντελώς, μα εντελώς διαφορετική. Τα χρήματα που δόθηκαν στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων στήριξης, ώστε η χώρα να γλιτώσει την αποσταθεροποίηση και την παρακμή, κατευθύνθηκαν τα μισά περίπου στην πληρωμή των ομολόγων και τα υπόλοιπα στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2015, η Ελλάδα «μάζεψε» 118,3 δισ. δημοσιονομικό έλλειμμα, ποσό που περιλαμβάνει και τις όποιες «λειτουργικές δαπάνες» εξυπηρέτησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες και διέσωσαν τους καταθέτες και όχι τους ιδιοκτήτες τους! 88,8 δισ. εξυπηρέτησαν τα κρατικά ομόλογα που έληγαν την περίοδο αυτή και άλλα 41 δισ. περίπου περιέλαβαν τις δύο «λειτουργίες» του κουρέματος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της ΤτΕ. Αυτό μας δίνει το σύνολο των 248 δισ. περίπου χρηματοδοτικών αναγκών για το προαναφερθέν διάστημα που καλύπτει τα δύο προγράμματα. Ο παραπάνω πίνακας δείχνει την πραγματική χρηματοδότηση των 129,8+73=202,8 δισ. Η διαφορά των δύο ποσών καλύφθηκε από τις γνωστές πηγές των εκδόσεων εντόκων γραμματίων/ρέπος, από δανεισμό 5 δισ. από τις αγορές, από SMP/ANFA επιστροφές του ευρωσυστήματος, από έσοδα αποκρατικοποιήσεων κ.λπ.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube