REAL TIME |

Weather Icon

Διαφθείραμε και την Κύπρο – Μίζα εν είδει εισφοράς στο ΑΚΕΛ και στο βάθος Helector-Μπόμπολας

Διαφθείραμε και την Κύπρο – Μίζα εν είδει εισφοράς στο ΑΚΕΛ και στο βάθος Helector-Μπόμπολας
ΚΑΤΑΝΟΜΑΣΕ ΤΟΝ ΖΑΝΝΕΤΟ Ο Θ. ΛΩΛΟΣ

Ακόμα πιο σοβαρές πολιτικές διαστάσεις αναμένεται ότι θα προσλάβει το σκάνδαλο με τις μίζες για τον ΧΥΤΑ Πάφου και τον ΧΥΤΥ Κόσης. Στη δεύτερη κατάθεση την οποία έδωσε χθες και προχθές, ο εξ Ελλάδος ύποπτος Θεοφάνης Λώλος υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να δώσει μίζα, εν είδει εισφοράς, στο ΑΚΕΛ, προκειμένου να αναλάβει το συμβόλαιο για σύμβουλος του κράτους σε ό,τι αφορά την επιλογή της εταιρείας που θα κέρδιζε τον διαγωνισμό για τη διαχείριση χώρων επεξεργασίας απορριμμάτων. Η ανάθεση της σύμβασης για συμβουλευτικές υπηρεσίες δόθηκε στην εταιρεία ENVIROPLAN, της οποίας ο Θεοφάνης Λώλος ήταν και εξακολουθεί να είναι ο διευθυντής. Ο γενικός εισαγγελέας, μελετώντας την κατάθεση του κ. Λώλου, εξουσιοδότησε χθες τους ανακριτές να ζητήσουν ένταλμα σύλληψης του κ. Βενιζέλου Ζαννέττου, ο οποίος κατά την επίμαχη περίοδο ήταν οικονομικός διευθυντής του ΑΚΕΛ.

Κατονόμασε Ζαννέττο
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», ο Θεοφάνης Λώλος, ο οποίος συναίνεσε στην έκδοσή του την οποία ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία από τις ελληνικές αρχές, κατονόμασε το στέλεχος του ΑΚΕΛ –κατάδικο για τη γνωστή υπόθεση της Δρομολαξιάς– Βενιζέλο Ζαννέττο ως το πρόσωπο το οποίο αξίωνε μίζα προκειμένου να επιλεγεί η ENVIROPLAN ως σύμβουλος του κράτους για θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ύποπτος ισχυρίστηκε στη μακρά κατάθεσή του, η οποία άρχισε το μεσημέρι της Παρασκευής, διακόπηκε αργά το απόγευμα και συνεχίστηκε χθες γύρω στις 10 το πρωί, ότι ο Βενιζέλος Ζαννέττος, ενεργώντας εκ μέρους του ΑΚΕΛ, του ζήτησε μίζα 25.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δικαιολογήθηκαν ως εισφορά στο κόμμα.
Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για ισχυρισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως δεδομένο η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος. Άλλωστε αυτό το μόνο αρμόδιο να το κρίνει είναι το δικαστήριο, αν και εφόσον, μετά την πλήρη διερεύνηση, απαγγελθούν κατηγορίες. Με αυτή τη λογική και τη θετική γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη εξεδόθη χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ένταλμα σύλληψης του κ. Βενιζέλου Ζαννέττου. Παρότι ήδη κρατούμενος, ο κ. Ζαννέττος θα μεταφερθεί πιθανόν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης. Η ίδια τακτική εξάλλου ακολουθήθηκε και για τον κ. Σάββα Βέργα, που επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές. Ένταλμα εκδόθηκε επίσης εναντίον ενός συνταξιούχου (Κοκκινίδης), ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Λώλο ήταν ο διαμεσολαβητής για την πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον κ. Ζαννέττο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βενιζέλος Ζαννέττος κρίθηκε ένοχος τον Δεκέμβριο του 2014 σε κατηγορία που αφορούσε το αδίκημα της εκβίασης, και έκτοτε βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν αυτή των τριάμισι χρόνων φυλάκισης. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, ο Βενιζέλος Ζαννέττος απειλούσε τον επιχειρηματία Νίκο Λίλλη προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη της Αλκής, της οποίας υπήρξε πρόεδρος. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση, ο Βενιζέλος Ζαννέττος απειλούσε τον Νίκο Λίλλη πως «θα έπρεπε να εξοφλήσει αμέσως τα χρέη, επειδή μπορεί μεν να εγκρίθηκε το έργο Aero Center (σ.σ. το έργο της Δρομολαξιάς) και να πληρώθηκε η προκαταβολή προς την Wadnic Trading Ltd με τη βοήθεια του ΑΚΕΛ, όμως με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να ληφθεί και απόφαση να μην πληρωθεί ο Νίκος Λίλλης (η Wadnic Trading Ltd) άλλα λεφτά από το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ. Μετά και από αυτή την επίθεση που δέχθηκε ο Νίκος Λίλλης από τον Βενιζέλο Ζαννέττο υπαναχώρησε και αποφάσισε να υποταχθεί στον εκβιασμό του».

Η ENVIROPLAN
Ο ρόλος της ENVIROPLAN ήταν καθοριστικός για την επιλογή της Helector. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τον ανακριτή της υπόθεσης στο δικαστήριο την Πέμπτη, κατά τη διαδικασία προσωποκράτησης του Θεοφάνη Λώλου, η επιλογή της Helector είχε ως επιπλέον κόστος για τα ταμεία του κράτους 7,6 εκατ. ευρώ. Όπως γράψαμε και χθες, με βάση τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο από τον επικεφαλής των ανακρίσεων, η προσφορά της Helector ήταν κατά 9 ευρώ, ανά τόνο, υψηλότερη από τις άλλες προσφορές, και ο Θεοφάνης Λώλος φέρεται να συνωμότησε με τον καταζητούμενο μεγαλοεπιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα να «μα¬γειρέψει» τα δεδομένα, προκειμένου να δικαιολο¬γηθεί εισήγησή του προς το υπουργείο Εσωτερι¬κών για επιλογή της Helector και υπογραφή της σύμβασης. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο ανακριτής της υπόθεσης, «την έκθεση αυτή ο ύποπτος τη χρησι¬μοποίησε προκειμένου να δικαιολογηθεί το εύ¬λογο της προσφοράς στο υπουργείο, με αποτέλε¬σμα να υπερκεραστούν τα προβλήματα και να υπο¬γραφεί η σύμβαση». Το δε δικό του κέρδος ήταν εταιρεία δικών του συμφερόντων να αναλάβει σύμβαση με τη Helector για περιβαλλοντική παρακολούθηση της μονάδας ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου (σ.σ. ΧΥΤΥ Κόσης).

Αποφασίζει ο εισαγγελέας
Η κατάθεση του Θεοφάνη Λώλου συνεχιζόταν χθες μέχρι το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να ακολουθηθεί η πάγια τακτική σοβαρών υποθέσεων. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης η αστυνομία θα ενημέρωνε λεπτομερώς τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη προκειμένου να λάβει οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Βενιζέλου Ζαννέττου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθούν από το δικαστήριο εντάλματα σύλληψης και εναντίον άλλων προσώπων στα οποία γίνεται αναφορά στην κατάθεση του Θεοφάνη Λώλου.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube