Weather Icon

FT : Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το ΔΝΤ στο τραπέζι

FT : Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το ΔΝΤ στο τραπέζι

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Η διαφορά απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ και η σημασία του Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους.

Από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να ενστερνιστούν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, μετά από το φλερτ με την χρεοκοπία το περασμένο καλοκαίρι, οι πιστωτές της ευρωζώνης τον αντιμετωπίζουν ως έναν υπεύθυνο εταίρο.
Η διαμάχη για την συνομιλία που διέρρευσε ανάμεσα σε αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει πως έκαναν λάθος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε το αντίγραφο μιας τηλεδιάσκεψης για τις διαπραγματεύσεις για να ισχυριστεί ότι το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει την χώρα προς την χρεοκοπία, ώστε να επιβάλλει ακόμα πιο αυστηρές πολιτικές λιτότητας.
Σε μια οργισμένη απάντηση, η Κριστίν Λαγκάρντ έφτασε πολύ κοντά στο να τον κατηγορήσει ανοικτά για παρακολούθηση των αξιωματούχων και διαρροή της ηχογράφησης.

Αν είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε αυτήν την κρίση σε μια προσπάθεια να διώξει το ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης, τότε η τακτική της είναι η ανεύθυνη.
Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να αποχωρήσει. Για μια ακόμη φορά, επιδεικνύει μια ροπή προς το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube