REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 22 Απριλίου 2016

Γήρας και παραγωγικότητα

Γήρας και παραγωγικότητα
Ευθύνεται το πιο ηλικιωμένο εργατικό δυναμικό για την χαμηλή οικονομική ανάπτυξη;
Ο 76χρονος Minekatsu Κινουγκάσα (δεξιά) και 74 ετών η σύζυγός του Kiyoko φτιάχνουν ψωμάκια «imagawayaki» με γλυκιά γέμιση στο κατάστημά τους στην συνοικία Azabu-Juban στο κεντρικό Τόκιο, στις 8 Φεβρουαρίου 2013. ISSEI KATO / REUTERS
Είναι γνωστό ότι οι Δυτικές κοινωνίες γηράσκουν και ότι η σχετική σπανιότητα των νέων εργαζομένων [1] θα φέρει όλα τα είδη των δημοσιονομικών προκλήσεων. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι χειρότερο από ό, τι φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι: Οι «γκρίζες» κοινωνίες είναι εγγενώς λιγότερο παραγωγικές από τις «πράσινες». Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η οικονομική ευημερία της Δύσης [2], καθώς και η ικανότητα των κυβερνήσεων να προνοήσουν για ένα αυξανόμενο μερίδιο ανενεργών ατόμων.
Για χρόνια, η επιβράδυνση της παραγωγικότητας [3] έχει στοιχειώσει τις προηγμένες οικονομίες. Στην δεκαετία του 1960 και του 1970, οι οικονομίες του G-7 είδαν κατά μέσο όρο αύξηση 4,4% της παραγωγής ανά ώρα εργασίας ετησίως. Μεταξύ της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και της οικονομικής κρίσης του 2008, η αύξηση της παραγωγικότητας επιβραδύνθηκε στο 1,8%. Και τώρα ο ρυθμός της επέκτασης είναι ένα απλό 0,4%. Θα μπορούσε να είναι η ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε, όπως δήλωσε ο Ανχέλ Γκουρία [4], επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, «Εισερχόμαστε τώρα σε μια περίοδο αργής ανάπτυξης και δημιουργίας λίγων θέσεων εργασίας».
Για τη συνέχεια FA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube