Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση 15 Απριλίου 2016

Ποιος θα πληρώσει το βαρκάρη;

Ποιος θα πληρώσει το βαρκάρη;

Του Άγη Βερούτη 
Μια σειρά από ανεξάρτητα μεταξύ τους μηνύματα τις τελευταίες ημέρες, με πείθουν ολοένα πως βρισκόμαστε στο τελείωμα του “παιχνιδιού”.
Τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει τα 115 δισ. ευρώ, ανεβαίνοντας σε δέκα μόνο μέρες κατά 5 δισ. Στα τελευταία 6 χρόνια οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις για 58 δισ. ευρώ. [Οι προβλέψεις είναι σαν αποταμίευση από τα κέρδη για κάλυψη μιας ζημιάς που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.]
Από τα 58 δισ. ευρώ των προβλέψεων μέχρι τα 115 δισ. λείπουν περίπου άλλα τόσα, δηλαδή 57 δισ. 
Αν υποθέσουμε πως τα κόκκινα δάνεια θα πωληθούν στο σύνολό τους (μεγάλα επιχειρηματικά, στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά, καταναλωτικά, κάρτες), και ότι θα πιάσουν 30 σεντς στο ευρώ (κάτι εξαιρετικά αισιόδοξο και μάλλον απίθανο), τότε οι τράπεζες που θα τα πωλήσουν θα εισπράξουν για το σύνολό τους 34,5 δισ. για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις των 58 δισ., και την ονομαστική αξία 115 δισ. ευρώ των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. 

Για τη συνέχεiα Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube