Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση 22 Απριλίου 2016

Το μυστήριο των χαμένων ελληνικών εξαγωγών

Το μυστήριο των χαμένων ελληνικών εξαγωγών



του Daniel Gros
Το έπος συνεχίζεται. ‘Έξι χρόνια αφότου η ελληνική κυβέρνηση έχασε, για πρώτη φορά, την πρόσβαση στις αγορές και τέσσερα χρόνια μετά από τη μεγαλύτερη αθέτηση πληρωμών χρέους στα χρονικά, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε τέλμα και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της για τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού της. 
Γιατί διαφέρει η Ελλάδα; Όλες οι υπόλοιπες χώρες που ακολούθησαν πρoγράμματα προσαρμογής, έχουν ήδη εξέλθει από αυτά και βλέπουν “φως” στο τέλος του τούνελ.
Αυτό που θέτει την Ελλάδα σε άλλη κατηγορία είναι η συνεχιζόμενη ύφεση. Χωρίς ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα “αγωνίζεται” συνεχώς, προκειμένου να επιτύχει ακόμη και καθόλου φιλόδοξους στόχους, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για σταθερά μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Κάποιοι ισχυρίζονται, ασφαλώς, πως η λιτότητα είναι το πρόβλημα: Εάν η κυβέρνηση μπορούσε να δαπανά περισσότερα, τα έσοδα θα αυξάνονταν και η ανάπτυξη θα επέστρεφε. Όμως αυτή η άποψη δεν είναι ρεαλιστική: Δεδομένου του χρέους της, η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη σε ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό. Η υψηλότερη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί σε βιώσιμη βάση, μόνο εάν η χώρα εξάγει περισσότερο.
Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, συνεπώς, δεν είναι η λιτότητα, αλλά η υποαπόδοση των ελληνικών εξαγωγών. 

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube