Weather Icon

Νέα δεδομένα στη Μ. Ανατολή από τη συμμαχία Ριάντ-Αγκυρας

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Νέα δεδομένα στη Μ. Ανατολή από τη συμμαχία Ριάντ-Αγκυρας

Ενωμένοι στη βάση κοινών ανησυχιών, Τούρκοι και Σαουδάραβες ενδυναμώνουν τους μεταξύ τους δεσμούς, με την τρέχουσα πενθήμερη επίσκεψη-ορόσημο του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ στην Τουρκία να αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσέγγισης που ίσως δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο σουνίτης μονάρχης, που βρίσκεται από χθες στην Τουρκία, είναι προγραμματισμένο να περάσει σχεδόν τρία 24ωρα στην Αγκυρα, προτού εν συνεχεία μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (14-15 Απριλίου).
Η μεγάλη διάρκεια της επίσκεψης του 80χρονου Σαλμάν, ο οποίος συνοδεύεται στην Τουρκία από μια αποστολή 300 ατόμων, σε συνδυασμό φυσικά και με τη χρονική συγκυρία (τις εξελίξεις στα μέτωπα Συρίας και Υεμένης), φανερώνουν μια επίσκεψη με ειδικό γεωπολιτικό βάρος, ενδεικτική των νέων συμμαχιών που διαμορφώνονται στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής.

Η υποδοχή
Ενδεικτικό του «βάρους» που αποδίδουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην εν λόγω επίσκεψη είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να υποδεχθεί χθες αυτοπροσώπως τον Σαουδάραβα βασιλιά στο αεροδρόμιο… κατά παραβίαση του πρωτοκόλλου.

Για τον Ερντογάν, το άνοιγμα στο Ριάντ αποτελεί μέρος της προσπάθειας να αποκαταστήσει η Αγκυρα τα στηρίγματά της στη Μέση Ανατολή (σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ), από τη στιγμή που οι Αμερικανοί αρνούνται πια να υποστηρίξουν τις τουρκικές θέσεις σε θέματα όπως οι Κούρδοι της Συρίας και το μέλλον του Ασαντ. Το εν λόγω άνοιγμα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει και ως γέφυρα για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, δεδομένου ότι οι Σαουδάραβες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με το Κάιρο, αν και στο συγκεκριμένο μέτωπο δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα σημαντικές εξελίξεις.
Για τη συνέχεια Ethnos

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube