REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , ΠΦΑ 6 Απριλίου 2016

Γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα…

Γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα…

Στις οικονομίες και τις κοινωνίες ισχύουν ενίοτε ό,τι και στα φυσικά φαινόμενα. Οι εξελίξεις παρουσιάζουν παρόμοια μοτίβα ακανόνιστων, ως επί το πλείστο, ακολουθιών. Πριν 15 χρόνια είχα διαβάσει κάποιες ενδιαφέρουσες σχετικές μελέτες του Didier Sornette όπου παρουσίαζε τις σεισμικές και μετασεισμικές δονήσεις με τους κύκλους των διακυμάνσεων των αγορών.Υπό αυτό το πρίσμα η ελληνική οικονομία (αλλά και κοινωνία) μοιάζει με ένα κτίριο που έχει δεχτεί τους ισχυρούς σεισμούς του 2010-12 και τον ισχυρό μετασεισμό του 2015 με τα capital controls.
Ό,τι μένει όρθιο από την οικονομία και την κοινωνία μοιάζουν να αντέχουν, αλλά νομίζω πως δεν είναι έτσι. Επί της ουσίας μοιάζουν με κτίρια που άντεξαν δυο σεισμούς  πολλών ρίχτερ αλλά η δομή τους έχει καταπονηθεί. Οι μηχανικοί γνωρίζουν πως τα καταπονημένα κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν στη συνέχεια με έναν πολύ μικρότερης έντασης σεισμό. Κάπως έτσι είναι η ελληνική οικονομία και κοινωνία σήμερα. Επειδή πέρα από την παρακολούθηση των δεικτών της οικονομίας μ’ αρέσει να μαθαίνω από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει στα κύτταρα της οικονομικής δραστηριότητας που είναι οι επιχειρήσεις, η εικόνα που εισπράττω είναι σύμφωνη με το παραπάνω περίγραμμα.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube