Weather Icon
Οικονομική Κρίση , ΠΦΑ 22 Απριλίου 2016

Με προσβλητικό λογιστικό τρικ η κυβέρνηση εμφανίζει ανύπαρκτο πλεόνασμα με όχημα τις τράπεζες και τα περίεργα 7,15 δισ

Με προσβλητικό λογιστικό τρικ η κυβέρνηση εμφανίζει ανύπαρκτο πλεόνασμα με όχημα τις τράπεζες και τα περίεργα 7,15 δισ
Η Ελλάδα έχει έλλειμμα και αποτελεί εθνική ντροπή όλο αυτό το θέατρο των λογιστικών παρατυπιών….

Με ένα απαράδεκτο τρόπο, που αποτελεί ακραίο λογιστικό τρικ η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το έλλειμμα σε ανύπαρκτο πλεόνασμα και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα με τρικ και ανύπαρκτα πλεονάσματα να μιλάει για νίκη έναντι των δανειστών. 
Η κριτική που ασκείται έχει ένα στόχο να αναδείξει ένα μείζον πρόβλημα που ονομάζεται λογιστικό τρικ στο οποίο δυστυχώς η Ελλάδα έχει κάνει μακράς διάρκειας διατριβή. 
Η ελληνική στατιστική αρχή ανακοίνωσε έλλειμμα -6 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούσε στο -3,4% του ΑΕΠ…κατά ένα κανονισμό ESA 2010. 
Και ενώ οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης εκτοξεύθηκαν από τα 89,9 δισεκ. στα 97,4 δισεκ. η αιτιολογία που δίδεται είναι ότι η επίπτωση στην υποστήριξη των τραπεζών στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2015 έφθασε στα 7,158 δισεκ. ευρώ.

Όμως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. 
Το 2015 το ΤΧΣ κάλυψε κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών Εθνικής 2,706 δισεκ. και της Πειραιώς 2,72 δισεκ. και το άθροισμα αυτών των δύο είναι 5,42 δισεκ. 
Να σημειωθεί ότι στην Εθνική το ΤΧΣ κάλυψε cocos 2,029 δισεκ. και ΑΜΚ 677 εκατ. 
Στην Πειραιώς το ΤΧΣ κάλυψε cocos 2,040 δισεκ. και ΑΜΚ 680 εκατ ευρώ. 
Μεταξύ των 7,158 δισεκ. που αφαιρέθηκαν από την καταμέτρηση – λες και ότι αυτά δεν θα πληρωθούν – και των 5,42 δισεκ. προκύπτει μια διαφορά περίπου 1,73 δισεκ. ευρώ. 
Ανατρέχοντας στην ανάλυση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και σε παρελθούσες χρήσεις προκύπτει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το funding gap δηλαδή το έλλειμμα ρευστότητας που κάλυψε στα στοιχεία ενεργητικού κάθε τράπεζας που βρέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. 
Π.χ. δεν πέρασε το funding gap της Αγροτικής τράπεζας. 

Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube