Stratfor: Πώς μπλέκεται η Ρωσία στο ντιλ με πρόσφυγες

Μπορεί το επίσημο θέμα της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας να ήταν η προσφυγική κρίση, ωστόσο τα ζητήματα που «παίζονται» είναι πολύ ευρύτερα. Oι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία και η εξέλιξη του πολέμου στη Συρία. Η θέση του Βερολίνου.

Το επίσημο θέμα της πολυαναμενόμενης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου ήταν η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
Όμως, αν και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και οι Τούρκοι ομόλογοί τους διαπραγματεύονται τους τρόπους μείωσης της εισροής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, τα ζητήματα που διακυβεύονται είναι πολύ ευρύτερα –από τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία μέχρι την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των μέτρων που συζητήθηκαν χθες με την Τουρκία πριν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου.
Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύονται μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα θα πάρει πίσω τους μετανάστες που περνούν από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σειρά της, θα ανακατανείμει μεταξύ των κρατών μελών τους περισσότερους Σύριους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ορισμένους από αυτούς που βρίσκονται στην Τουρκία. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρει να περιορίσει την ροή των αιτούντων άσυλο που προέρχονται από τη Συρία, τότε το μεταναστευτικό βάρος θα μειώνονταν στο ήμισυ.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube