Weather Icon

Stratfor: Ελληνογερμανικός «άξονας» λόγω… προσφυγικού

Η Ελλάδα είναι «κλειδί» για την εφαρμογή της πολιτικής της Μέρκελ στο προσφυγικό. Γιατί μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες στην αξιολόγηση. Το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων, η αγωνία για την επόμενη δόση και τι μπορεί να πάει στραβά.

Η Γερμανία και η Ελλάδα βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια των περσινών διαπραγματεύσεων για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά η προσφυγική κρίση της Ευρώπης τις αναγκάζει να σχηματίσουν μια τακτική συμμαχία.
Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε για μήνες να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα διάσωσης και τη μεταναστευτική κρίση ως ξεχωριστά ζητήματα, αλλά το Βερολίνο έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και στα δύο.
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, καταλαβαίνει ότι η συνεργασία με τη Γερμανία είναι κρίσιμη για να αποτραπεί η απομόνωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να λάβει την επόμενη δόση.
Το Βερολίνο προσπαθεί ακόμα να πιέσει για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση. Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία για να μειώσει την εισροή αιτούντων άσυλο στα κράτη της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το σχέδιο της Ε.Ε. που εγκρίθηκε στο τέλος του 2015 για την κατανομή των προσφύγων.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube