Weather Icon

Νέα «δώρα» στην Τουρκία ετοιμάζει η Κομισιόν

Επίσπευση της απελευθέρωσης για τη βίζα ετοιμάζεται να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μυστικές συναντήσεις για να μπει η Τουρκία στο «safe list». Τουσκ, Τίμερμανς και Χαν, την Πέμπτη στην Άγκυρα. Πώς θα διατεθεί η βοήθεια στην Ελλάδα.

Την ώρα που η χώρα μας πιέζεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο προσφυγικό και δεν φαίνεται να λαμβάνει ουσιαστική «χαλάρωση» στο δημοσιονομικό σκέλος της αξιολόγησης όπως επιθυμεί, η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει στην ΕΕ να γίνουν νέες υποχωρήσεις στην Τουρκία,προκειμένου να τηρήσει όσα συμφώνησε τον Δεκέμβριο. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κολέγιο των Επιτρόπων αύριο θα εξεταστεί η επίσπευση της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες προς την ΕΕ, ως νέο αντάλλαγμα για να ανακόψει η Άγκυρα τις προσφυγικές ροές.
Αρκετοί Επίτροποι συντάσσονται με την άποψη ότι η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα «παίκτης» στο πρόβλημα των ροών και έτσι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, που όλα δείχνουν όμως ότι είναι η άποψη πως η ΕΕ πρέπει να υποκύψει κι άλλο στις πιέσεις της Άγκυρας. Υπενθυμίζουμε ότι το λεγόμενο Action Plan της Τουρκίας – ΕΕ προέβλεπε τρία πράγματα:
1. Να ανοίξουν 4 κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας
2. Να εξεταστεί η άρση της βίζας τον Οκτώβριο του 2016 και αφού προηγουμένως η Τουρκία κάνει τα απαραίτητα βήματα
3. Να δοθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες για τους πρόσφυγες.
Παρά τα όσα συμφωνήθηκαν, η Τουρκία δεν έκανε απολύτως τίποτα. Και όχι μόνο αυτό αλλά απείλησε και την ηγεσία της ΕΕ ότι θέλει και άλλα «δώρα» προκειμένου να διαχειριστεί τις ροές.
Τα έγγραφα που αποκάλυψε το Euro2day.gr με τις απειλές ξαναγίνονται επίκαιρα καθώς διαφαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube