Γενικά θέματα 8 Μαρτίου 2016

Μπορεί η Τουρκία να επιστρέψει στη δημοκρατία;

Μπορεί η Τουρκία να επιστρέψει στη δημοκρατία;
Αρθογραφεί ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Ιχσάν Γιλμάζ
Μπορεί η Τουρκία να επιστρέψει στη δημοκρατία;
Στιγμιότυπο από την εισβολή της τουρκικής αστυνομίας στην εφημερίδα Zaman
Σε ένα από τα τελευταία άρθρα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, πριν αυτή τεθεί υπό την κηδεμονία της τουρκικής κυβέρνησης, ο αρθρογράφος της και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, Ιχσάν Γιλμάζ αναρωτιέται:«Μπορεί η Τουρκία να επιστρέψει στη δημοκρατία;».. Ο αρθρογράφος χαρακτήρισε την επικείμενη (όταν δημοσιεύθηκε το άρθρο) κατάσχεση από τις τουρκικές Αρχές «παραβίαση του Συντάγματος», στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να κλείσουν από το κράτος.
«Αλλά πλέον το κράτος δικαίου δεν ισχύει σε αυτή τη χώρα. Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τους δημοσιογράφους Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδινε εντολές σε δικαστές για να τους φυλακίσουν εκ νέου και πολύ ανοιχτά δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υπακούει σε όλες τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ότι η Τουρκία θα πληρώσει το πρόστιμο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν στο μέλλον αποφασιστεί ότι τα παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων» γράφει ο Γιλμάζ.
Και προσθέτει: «Το 90% της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης θα περάσει στα χέρια του Ερντογάν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να νικήσει τον ίδιο ή το κόμμα του στις εκλογές. Αυτό θα είναι η καταδίκη της τουρκικής δημοκρατίας. Σε αυτό τον οργουελικό εφιάλτη ακόμη και τα λάθη του AKP, θα παρουσιάζονται στους ψηφοφόρους ως επιτυχίες του».
Ο Γιλμάζ υποστηρίζει ότι ήδη μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του AKP, πιστεύει ότι δημοσιογράφοι όπως ο Ντουντάρ και ο Γκιουλ είναι κατάσκοποι της CIA, της Mossad, της ΜΙ6 κ.ο.κ. Σε αυτό το πλαίσιο, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να πείσει τους ψηφοφόρους του AKP, που αγγίζουν το 50-55% του εκλογικού σώματος, ότι δεν είναι «ξένος δάκτυλος».
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να διεξάγει εκλογές, αλλά παρόμοιες με εκείνες στο Ιράν και μόνο οι υποψήφιοι που εγκρίνει ο Ερντογάν θα μπορούν να συμμετέχουν. Στο μεταξύ ο Ερντογάν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, στη Δύση, στην ΕΕ με την περιβόητη πολιτική του καρότου και του μαστιγίου, που κυμαίνεται από το να προσφέρει στρατιωτικές βάσεις και να πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος ως το να πλημμυρίζει τη Δύση με σύριους πρόσφυγες και να προσφέρει σε δυτικές επιχειρήσεις προσφορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι δημοκρατικές χώρες συνεργάστηκαν με τον Σαντάμ Χουσεΐν και τον Μουαμάρ Καντάφι στο παρελθόν και τώρα συνεργάζονται με τη Σαουδική Αραβία. Γιατί να μην συνεργαστούν με τον Ερντογάν παρά τις ενέργειες εναντίον των αντιπάλων του;» καταλήγει ο Γιλμάζ.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube